Šaša: Važno je da Francuska promeni stav o viznoj libaralizaciji

Demuš Šaša
Izvor: Prt. Scr.

Izvršni direktor Instituta EPIK Demuš Šaša kazao je da su Francuska i Holandija pokazale nespremnost za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova, kao i da je dijalog sa Srbijom povezan sa viznom liberalizacijom, prenosi Koha.

Šaša je u emisiji "60 minuta" na KTV rekao da je Francuska glavna prepreka, kao i da ako ta država promeni stav, i druge skeptične zemlje će se ugledati na nju. Kako je istakao, svaka zemlja ima pravo na odluku.

"Nije da očekujemo bilo kakav konkretan efekat od pisma koje je poslao Emanuel Makron, ali pokušali smo. Nadamo se viznoj liberalizaciji, bez obzira na to koliko malo ovo pismo pomaže. Uveren sam da su sve vlade jasno slale poruku o vizama. Videćemo da li Makron razume značaj vizne liberalizacije za Kosovo", rekao je on.

Šaša je rekao da će se prisustvo Evropske unije povećati ako zemlje Zapadnog Balkana postanu članice.

Kako je istakao, svaka društvena organizacija je zdrava za Kosovo kao demokratiju, ali u ovom slučaju i za viznu liberalizaciju.

Prema njegovim rečima, ovo pitanje je više deo geopolitičkih kalkulacija. On je rekao da je sudbina vizne liberalizacije povezana sa sudbinom dijaloga Kosova i Srbije.