Šaša: Za viznu liberalizaciju ključan napredak u dijalogu

Demuš Šaša
Izvor: Ekonomia Online

Direktor Instituta EPIК Demuš Šaša kaže da je za viznu liberalizaciju za Kosovo ključan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Ekonomija onlajn.

Smatra da se kratkoročno ne može očekivati nikakvo čudo, jer zbog lokalnih izbora na Kosovu, a i u Srbiji iduće godine, ne može se očekivati napredak u tom procesu.

"Napredak u dijalogu je ključan, bilo u smislu vizne liberalizacije, bilo u smislu dobijanja statusa kandidata, bilo u smislu našeg napretka u organizacijama kao što su Ujedinjene nacije ili NATO. Treba biti optimista, jer vidimo sve veću koordinaciju između SAD i EU", rekao je Šaša. 

Dodaje da se veći napredak može očekivati u drugoj polovini 2022, posle izbornih ciklusa na Kosovu i u Srbiji ili 2023. godine.

Ekspert za međunarodne poslove Avni Mazreku smatra da su zemlje članice EU krive što Kosovo još nema viznu liberalizaciju. 

"Pitanje liberalizacije viza u potpunosti je kontekst funkcionisanja Evropske unije, koja u ovom slučaju pokazuje svoju krhkost u donošenja odluka. Što se tiče tehnokratskih kriterijuma, Kosovo je ispunilo sve", rekao je Mazreku.

On kaže da su zemlje koje su oklevale da liberalizuju vize za Kosovo nisu imale za cilj da vrše pritisak na proces dijaloga.

"Države koje su oklevale u odobravanju pitanja liberalizacije viznog režima za Kosovo imale su to više u kontekstu svog unutrašnjeg razvoja, nego što su imale kontekst korišćenja odluke o vizi kao instrumenta za vršenje pritiska na Kosovo u procesu dijaloga sa Srbijom", rekao je Mazreku.

 

Ja
09. Oktobar 2021.
Kosovo pitanje se treba resiti sa 1244 SB UN nesme vise biti sile lazi nepravde napada protiv srbije! kosovo je srbija u svoju zemlju vekovima !!!
Vlada
09. Oktobar 2021.
Vizna liberalizacija je jedini mehanizam ucene EU prema Kosovu. Dok Kosovo odbija primenu sporazuma nece doci do liberalizacije viza. S druge strane propusta se tajnim kanalima veliki broj albanaca u EU i time delimicno zadovoljava stanvnistvo. Kosovo nije drzava za pet clanica EU a bez njih nema nista od legitimiteta odluka EU pa ni liberalizacije.
Kosovo se polako ali sigurno prazni. EU uzima sto joj treba, ljude, a ne daje nista (osim sitnih para u vidu pomoci).
Nema nade za Kosovo!!!