Šaša: ZSO po evropskom modelu, u okviru konačnog sporazuma

Demuš Šaša
Izvor: Kosovo Online

Nakon postignutog sporazuma u Briselu, kojim je okončana višednevna blokada na severu Kosova, analitičar Demuš Šaša kaže da je Evropska unija 30. septembra zvanično potvrdila da će osnivanje Zajednice srpskih opština biti jedna od narednih tema u dijalogu i da će o njoj biti reči do kraja ove godine, prenosi Koha.

"Svakako da će osnivanje ZSO biti tema narednog sastanka u okviru dijaloga. To je zvanično rečeno nakon postizanja dogovora o registarskim tablicama", rekao je Šaša.

Kako bi upravljale međunarodnim pritiskom, prema rečima Šaše, kosovske institucije treba dai insistiraju na dva principa u vezi sa ZSO.

Po njegovom mišljenju, prvi princip je ZSO samo prema konačnom sporazumu. Kako je rekao, diskusija treba da se vodi u pozadini zahteva Sjedinjenih Američkih Država i samog predsednika Bajdena, kao i Evropske unije za postizanje konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Drugim rečima, kosovska strana mora biti spremna da razgovara o osnivanju ZSO, ali samo u okviru postizanja konačnog dogovora o normalizaciji odnosa gde je pitanje ZSO samo jedan od elemenata sporazuma", rekao je Šaša, i dodao da drugi princip treba da ima veze sa modelom Zajednice.

"Svaki model o kojem se raspravlja mora biti uspešan evropski model i svaka organizacija ovog udruženja mora biti u skladu sa uspešnim iskustvom koje je implementirano negde u EU. Drugim rečima, model osnivanja ZSO mora da prođe evropski test, ne bi trebalo da bude eksperiment, već priča o uspehu koja je sprovedena negde u zemljama EU i sada je definitivno možemo primeniti na Balkanu, ovde u okviru dijaloga Kosovo-Srbija“, naglasio je Šaša.

Miodrag iz Peći
11. Oktobar 2021.
A šta je Južni Tirol nego "Evropski model" i to odmah i sada kada nije mogao juče a ostatak tek kada ZSO potpuno zaživi i implementira se.
A konačno rešenje, takođe po "Modelu EU" a to je kosmetsko rešnje kao Kipar. Srbija sa severno od reke Ibar u EU a južno od reke Ibar ZSO za šest srpskih opština a ostatak kao Republika Severni Kipar ili kao kočnica Albaniji da uđe u EU ili kroz neki konfederalni u okviru Srbije. Kada može Belgija sa jasno definisanim granicama, nacijama i vere da budu u istoj državi zašto ne može KiM u evropskoj Srbiji.
zabeli ks
11. Oktobar 2021.
Ne spominje tzv zso nego kao zajednica opština sa večinskim srbima ZOVS, razlika je kao dan i noč. Kao prvo stim se ne imenuju kao srpska naprotiv opštine gdje Albanci imaju i imače presudnu riječ, južnije od Ibra. kao drugo bez soglasnost tih Albanaca neče moči silom prinuditi biti deo tih karanitana.
Vlada
11. Oktobar 2021.
Zabeli, autonomija je autonomija. Zovi je kako hoces ali to je teritorijalna autonomija sa ovlascenjima u oblasti zdravstva, prosvete, socijale, prostornog planiranja, ekonomskog razvoja.
Ovlascenja su naravno izvrsna jer se odnose na samostalno upravljanje.
Dakle Zabeli sad znas na kakvim je mukama Kurti.