Sastanci Beograda i Prištine u Švajcarskoj: Nema ništa tajno, održavaju se šest godina sa predstavnicima parlamentarnih stranaka

Švajcarska
Izvor: The Council for Inclusive Governance (CIG)

Savet za inkluzivno upravljanje (CIG) organizovao je 11. i 12. novembra neformalan sastanak u švajcarskom Soloturnu predstavnika parlamentarnih stranaka Srbije i Kosova kako bi razmenili mišljenja o budućim odnosima i rešavanju hitnih pitanja, objavljeno je na sajtu te organizacije.

Učesnici su govorili o tenzijama na Kosovu nastalim početkom novembra i izgledima za sveobuhvatan sporazum zasnovan na nedavnom okviru EU. 

Radi se o sastancima koji se od 2016. godine održavaju pod "Chatham house" pravilima, što podrazumeva da se o sadržaju sastanaka i izjavama učesnika, predstavnika parlamentarnih stranaka i NVO iz Srbije i Kosova, ne izlazi u javnost.

Prema saznanjima Kosovo onlajna na sastanku održanom sredinom novembra učesnici su razmatrali, između ostalog, da je zajednički interes i Beograda i Pristine da razvijaju dobre i stabilne odnose, da su zabrinuti za bezbednosnu situaciju i da je potrebno preduzeti konkretne radnje za rešavanje aktuelne situacije, kao i da se povećaju napori za rešavanje dugoročnih pitanja, te da je za to potrebno da se pozovu ključni međunarodni akteri (EU, Nemačka, Francuska, SAD) kako bi se uspostavio novi čvrst okvir koji će voditi Kosovo i Srbiju kroz proces pregovora koji će na kraju rezultirati takvim sporazumom, ali i kako bi se uspostavila mapa puta za pregovore uključujući vremenske okvire.

Srbiju su na tom sastanku predstavljali Nemanja Starović iz Srpske napredne stranke, Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke, Branko Ružić iz Socijalističke partije Srbije, Đorđe Pavićević iz pokreta "Ne davimo Beograd", dok su ispred Kosova učestvovali Ardijan Đini iz ABK, Ljufti Haziri iz DSK, Mimoza Kusari Ljilja iz pokreta Samoopredeljenje.

Bili su prisutni i predstavnik švajcarskog Saveznog ministarstva za spoljne poslove Roland Salvisberg, kao i predstavnici CIG-a Gresa Baftiu, Špetim Gaši i Aleks Grigorev.

Predsednik i član Odbora direktora CIG-a Aleks Roinišvili Grigorev rekao je za Kosovo onlajn da u tim sastancima nema ništa spektakularno niti tajno, da se radi o diskusijama parlamentarnih stranaka koje se održavaju od 2015. godine.

"To su sastanci drugog koloseka. To nisu pregovori, organizuju se kako bi pomogli u dijalogu. I nisu tajni već se organizuju po principu Čatam hausa. Video sam naslov Noje cirer cajtunga i mogu samo da kažem da je senzacionalistički", rekao je on. 

On je istakao da je jedini zvanični dijalog, dijalog koji se vodu u Briselu uz posredovanje EU.

"Ovo radimo niz godina bez razlike. Ostaju isti učesnici (predstavnici parlamentarnih stranaka), ali i problem koji treba rešiti. ako možemo  da pomognemo tu smo. Ali na Prištini i Beogradu je da reše problem", rekao je Roinišvili Grigorev.

Inače, CIG je nevladina organizacija, naslednica Projekta o etničkim odnosima sa sedištem u Prinstonu (PER), koja promoviše inkluzivno i odgovorno upravljanje, omogućava konstruktivan dijalog kao sredstvo negovanja međustranačke saradnje, međuetničkog sporazuma i međudržavne saradnje, i vrši analize savremenih političkih pitanja. 

Rad CIG-a podržavaju britanski Forin ofis, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, Rokfeler fondacija, Fondacija Fridrih Ebert Štiftung i Fondacija Otvoreno društvo.

Švajcarski Noje Cirherer Cajtung objavio je danas da Švajcarska diskretno posreduje između Srbije i Kosova u cilju sprečavanja dalje eskalacije konflikta, navodeći da je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje primilo predstavnike Beograda i Prištine nedelju dana nakon povlačenja Srba iz kosovskih institucija".

List je, pozivajući se na izjavu portparolke Ministarstva Elizu Ragi naveo da to nije prvi sastanak u Švajcarskoj, kao i da ta zemlja od 2015. godine podržava EU u dijalogu o normalizaciji odnosa, sopstvenim, komplementarnim instrumentima. Ona je rekla i da su susreti daleko od očiju javnosti važni kako bi predstavnici Srbije i Kosova mogli redovno da razgovaraju o političkim temama i tako stvore poverenje.

"To omogućava diskretne direktne kontakte, na primer u cilju sprečavanja izbijanja nasilja", navela je Ragi u odgovoru "NZZ-u".

U vezi sa tim sastancima oglasio se danas predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić koji je rekao da je “počela sezona tajnih pregovora”.

"U Parizu je sa Tačijem umalo ispregovarana podela. U ambasadi SAD u Berlinu rodio se ‘Vašingtonski sporazum’. Šta da očekujemo sada?", napisao je Jeremić na Tviteru.

Na to je reagovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je Jeremića nazvao licemerom budući da je na sastancima učestvovala predstavnica njegove stranke.

Nemanja Starović, predstavnik Srpske napredne stranke na ovim skupovima, za Kosovo onlajn ocenio je da Jeremićeva izjava o tajnim pregovorima između Beograda i Prištine koji se odvijaju u Švajcarskoj svakome iole upućenom mora delovati tragikomično. 

"Naime, Jeremić referiše članak u kojem se govori o susretu koji se odigrao u Švajcarskoj polovinom novembra. Da bi bilo jasno o čemu se radi, moramo znati da se neformalni razgovori predstavnika parlamentarnih političkih stranaka iz Beograda i Prištine, ponekad i uz učešće NVO, održavaju periodično već punih sedam godina. U tome nema ničega tajnog, a kako bi i moglo biti kada su zastupljeni jednako predstavnici vlasti i opozicije. Izveštaji sa skupova se objavljuju na sajtu organizatora, kao i spisak učesnika. No, Jeremićeva izjava dobija tragikomičan ton zbog činjenice da je upravo na tom susretu polovinom novembra njegova Narodna stranka bila predstavljena na najvišem nivou, u liku jednog od potpredsednika stranke", rekao je Starović.

On je istakao i da je Jeremić, u želji da nekakvim navodnim senzacionalnim saznanjima uruši državnu politiku odbrane teritorijalnog integriteta Srbije na KiM, "još jednom pucao u sopstvenu nogu".