Savet albanskih ambasadora: Integracija Kosova u Nato prioritet

Savet albanskih ambasadora
Izvor: Facebook

Savet albanskih ambasadora čestitao je građanima Kosova na viznoj liberalizaciji i otvorenoj mogućnosti za slobodno kretanje u zemlje Evropske unije, ocenjujući da je integracija Kosova u međunarodne organizacije, a posebno u Nato jedan od prioriteta kako bi se očuvao mir u regionu.

Savet je na Fejsbuku naveo da je 2024. godina počela dobro za građane Kosova i da su ostvarili pravo na slobodu kretanja posle dugo vremena viznog režima.

"Kao i uvek, građani i institucije Kosova su dokazali da neće odustati od puta ka evroatlantskim integracijama, uprkos brojnim preprekama koje se javljaju na ovom putu. Savet albanskih ambasadora je ponosan što je liberalizacija viza EU ​​za građane Kosova bila prioritet na dnevnom redu. Na svim diplomatskim sastancima i u velikom broju izjava, Savet je argumentovao i tražio što pre liberalizaciju viza za građane Kosova", navodi se u objavi.

Kosovo je, kako ističu, "primer demokratije za ceo region, što se svakim danom sve više dokazuje".

Savet albanskih ambasadora ocenjuje da je integracija Kosova u sve međunarodne organizacije, a posebno članstvo u Natou, najvažnija akcija "koja bi u krajnjoj liniji osigurala bezbednost u našem regionu i šire".