Savet bezbednosti UN večeras o stanju na Kosovu

savet bezbednosti
Izvor: www.novosti.rs

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće večeras redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Gutereš je u izveštaju koji se odnosi na period od 16. septembra 2021. do 15. marta 2022. godine, izrazio je žaljenje jer je u dijalogu Beograda i Prištine postignut samo "ograničen napredak" i istakao da dijalog uz posredovanje Evropske unije, ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa.

On je u ovom dokumentu podstakao Beograd i Prištinu da se  konstruktivno angažuju ka postizanju konkretnih rezultata.

"Proces dijaloga i napori da se postigne normalizacija imaju punu i nesumnjivu podršku Ujedinjenih nacija", naveo je Gutereš u izveštaju i dodao da je u tom pogledu ključno zadržavanje otvorenog, transparentnog i inkluzivnog procesa kako bi se postigli održivi sporazumi.

Istovremeno, Gutereš je  ohrabrio Beograd i Prištinu da "obezbede značajno učešće širokog kruga učesnika" u dijalogu.

U izveštaju generalni sekretar UN je ponovio poziv kosovskoj vladi da, bez daljeg odlaganja, u potpunosti primeni odluku Ustavnog suda privremenih prištinskih institucija iz maja 2016. godine o imovini manastira Visoki Dečani, navodeći da bi to bio važan korak jačanju poverenja ljudi u institucije.

Gutereš je, takođe, uputio poziv i Prištini i Beogradu da nastave saradnju u okviru postojeće Radne grupe za nestala lica. Istovremeno, on je pozvao institucije u Prištini na svim nivoima, kao i lokalne zajednice i organizacije civilnog društva da nastave da ulažu napore za stvaranje ambijenta koji je pogodan za bezbedan, dostojanstven i održiv povratak svih interno raseljenih lica i povratnika i njihovu reintegraciju.

U izveštaju se navodi i da su predsednik predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarali 6. oktobra na samitu Evropska unija - zapadni Balkan u Sloveniji, kao i da je nakon sastanka srpski predsednik rekao da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom, sa fokusom na uspostavljanje Zajednice srpskih opština, što je predviđeno Sporazumom o principima koji regulišu normalizaciju odnosa iz aprila 2013. godine.

Na današnjoj sednici Beograd će predstavljati minister spoljnih poslova Nikola Selaković, dok će Prištinu predstavljati ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Prvi put na ovoj sednici učestvovaće Albanija, kao nestalna članica Saveta bezbednosti UN u ime grupe istočnoevropskih zemalja, ali i Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati.