Savet ministara EU: Kosovo da formira ZSO, održi izbore na severu i ispuni odluku Ustavnog suda o manastiru Dečani

Brisel Kosovo Onlajn
Izvor: Kosovo Online

Savet ministara Evropske unije u zaključcima koje je danas usvojio, pozvao je Kosovo da formira Zajednicu srpskih opština i ispuni odluku Ustavnog suda o manastiru Dečani, navodeći da novi lokalni izbori na severu treba da budu održani što pre, uz učešće Srba.

Navodi se da će Savet tražiti od specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da ažurira dnevni red naredne kosovske Specijalne grupe za normalizaciju kako bi se odrazile obaveze Prištine koje proizilaze iz Sporazuma i njegovog Aneksa za implementaciju.

Savet je, navodi se, duboko zabrinut zbog situacije na severu Kosova, uključujući pitanje bezbednosti, jer je nekoliko jednostranih poteza Kosova i Srbije, kao i kolektivna ostavka Srba iz kosovskih institucija i njihov bojkot aprilskih lokalnih izbora na severu,  dodatno pojačalo tenzije.

Savet je osudio nasilje dela demonstranata kosovskih Srba od  29. maja.

"Novi lokalni izbori na severu Kosova treba da budu održani što pre, a kosovski Srbi treba da aktivno učestvuju, bez ikakvih preduslova. Srbi bi trebalo takođe da se vrate u institucije koje su napustili, što bi trebalo sa podstakne Srbija", navodi se u dokumentu.

Podseća se na mere EU zbog izostanka odlučne akcije Prištine za deeskalaciju tenzija na severu Kosova.

"Savet pozdravlja to što je Kosovo preduzelo korake ka ispunjavanju nekih zahteva EU. Unija je spremna da ukine mere u slučaju daljeg napretka u  ispunjavanju zahteva EU", dodaje se.

Navodi se i da "nema opravdanja za nasilje i najoštrije osuđuje nasilni napad na Kosovsku policiju 24. septembra 2023", ali u konstatuje poboljšanje saradnjule Kosovske policije sa Euleksom u vezi sa ovim napadom.

Savet pozdravlja pojačano prisustvo Kfora, posebno na granici/demarkaciji između Kosova i Srbije, koje, kako se navodi, moraju nastaviti sa stalnim naporima za deeskalaciju, uzdržati se od jednostranih i provokativnih poteza koji bi mogli dovesti do tenzija i nasilja.

Kao i u slučaju Srbije, podseća se da će neuspeh u deeskalaciji tenzija imati posledice, te da Savet očekuje da i Kosovo i Srbija nađu održivo rešenje za situaciju na severu, koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane.

Savet očekuje da se Kosovo uključi u dijalog koji vodi EU u dobroj veri i u duhu kompromisa za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom o normalizacija odnosa u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU bez odlaganja, a sporazum treba da se bavi svim ključnim otvorenim pitanjima i time doprinese tome regionalnoj stabilnosti.

"Normalizacija odnosa i sprovođenje njihovih obaveza iz dijaloga su suštinski uslovi na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube značaj prilike u nedostatku napretka", dodaje se.

Ponavlja se da Savet pozdravlja Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbija i njen Aneks za implementaciju usvojen u februaru i martu, i da žali zbog nesprovođenja od obe strane, zbog čega pozivaju i Kosovo i Srbiju na puno poštovanje i sprovođenje obaveza, bez odlaganja i preduslova, što uključuje osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Savet pozdravlja Spremnost Kosova i Srbije da prihvate nacrt statuta koji je strankama predstavila EU, uz shvatanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi.

Savet ističe značaj i podršku radu Specijalizovanih veća Kosova i Specijalnog tužilaštva, kao i  spremnost da pomogne sprovođenje njihovog mandata.

Kosovo se poziva da se hitno aktivno i konstruktivno angažuje u regionu aktivnosti saradnje i ispuni svoje obaveze u Cefti i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, uključujući ukidanje odluke o zabrani uvoza robe iz Srbija.

Savet pozdravlja kontinuiranu posvećenost Kosova evropskom putu i reformama, kao i stupanje na snagu vizne liberalizacije 1. januara 2024.

Istovremeno, Savet primećuje ograničen napredak u pogledu vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, i poziva Kosovo da poboljša implementaciju postojećih alata za očuvanje integriteta, nezavisnosti i efikasnosti pravosudnog sistema i da nastavi reformu javne uprave.  

Kosovo treba da sprovede odluku Ustavnog suda o manastiru Dečani bez odlaganja i ponavlja zabrinutost zbog nedostatka slobode izražavanja i ograničenog pluralizma na severu Kosova.