Savić: Dosta nam je Kurtijevog terora

Skup žena u Severnoj Mitrovici
Izvor: Kosovo Online

Načelnica službe za promociju zdravlja i naučno istraživačku delatnost u Kliničko bolničkom centru u Severnoj Mitrovici Gordana Savić poručila je sa današnjeg skupa u Severnoj Mitrovici da su se žene okupile da kažu da je dosta Kurtijevog terora. 

"Nećemo više da trpimo Kurtijev teror. Da li je humano kada našim lekarima prete da će da ih hapse? A zašto, zato što su hteli da sprovedu vakcinaciju protiv kovida na našim prostorima kako bi sačuvali što više života. Hteli su da ih hapse. Da li je to humano?. Nije, nema tu ništa od humanosti. Zaustavljali su nam sanitete, hapsili vozače saniteta, oduzimali nam lekove, sanitetski materijal, onemogućavali snabedavnje lekovima i sanitetskim materijalom i tako nam otežavali da se borimo za svaki ljudski život. Da li je to humano u 21. veku u civilizovanom svetu? Pa nije sestre moje, nije humano, lekcije  o humanosti možemo mi da im držimo, mi koji svakodnevno radimo, časno, dostajanstveno i humano obavljamo svoj poziv gde bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost svakodnevno pružamo adekvatnu zdravstvenu pomoć. To je sestro moja humanost, to je narode moj srpski humanost i tu lekciju oni nikada neće da nauče", rekla je Savić. 

Prema njenim rečima, sve žene koje su se okupile danas u velikom broju imaju jedan isti cilj a to je da svojoj deci obezbede mir, slobodu bezbrižno detinjstvo, kako bi živeli kao i sva ostala deca na svetu. 

"Nažalost, to im je uskraćeno. naše majke su se porađale pod zvucima sirena, naša deca se bude i kreću u školu sa zvucima sirena i  odjecima šok bombi, presreću ih od kuće do škole naoružani specijalci, uteruju strah u kosti našoj deci i nama, a naša deca gledaju u nas, mi smo ti koji moraju da im uliju nadu i da se borimo za mir i slobodu. Znam da je cilj svih nas samo lepša budućnost za našu decu i za sve nas", rekla je Savić. 

Ona je pozvala Kfor, Unmik, Eleks i ambasadore Kvinte da pomognu i učine nešto i poručila im da deca žena, koje su se danas okupile, nisu različita od njihove dece i da moraju da čuju njihov glas.

"Pozdravljam svu braću i sestre južno od Ibra. Danas se nismo delili na one juzno od Ibra i severno od IBra. Danas smo svi isti, građani Kosova i Metohije, građani Republike Srbije. Živela Srbija", zaključila je Savić. 

Učiteljica Svetlana Radosavljević izavila je  da su žene koje su se okupile danas na skupu u Severnoj Mitrovici pobedile jer su rešile da kažu da je dosta Kurtijevog terora.

"Mi smo danas pobedile jer smo se okupile, jer smo rešile da kažemo Kurtiju - dosta je, mi više nećemo da ćutimo, želimo da kažemo - tu smo, ostaćemo tu, tu će da rastu naša deca", kaže Radosavljević i navodi da će ovaj dan ostati upamćen kao dan kad su žene ustale i rekle "dosta" Kurtiju. 

Radosavljević je navela da je bio poslednji čas da i žene na Međunarodni dan humanosti ustanu i poruče svetu, Americi i hrišćanskoj Evropi da im je dosta getoa i zatvora i da je dosta neslobode za srpski narod na Kosovu i Metohiji. 

Ona je rekla da je mnogo loše što je Aljbin Kurti uključio štopericu, što mu ne odgovara kada se kaže da se nešto odloži za godinu dana, već sve meri na sate što je, kaže, sramota. 

Radosavljević je govorili o teškim uslovima života u situaciji kada deca na Kosovu prolaze pored naoružanog coveka sa dugim cevima koji čuva parkove

"Naša molba i nebo bi otvorila, otvorla bi sva vrata na koja treba da zakucamo. Znamo da naš predsednik  svuda i na sva vrata kuca i traži mir za ovaj prostor, ali danas smo mi tu,  danas ste vi tu, danas su naša deca tu, i ostaće i biće tu, tu će da rastu, živeće u slobodi samo ako budemo složni, ako kao danas stanemo jedni pored drugih i ako se ovako molimo, molimo za mir i molimo da prestane svaka tortura", rekla je Radosavljević. 

Kako je navela, 35 godina je učiteljica i zna šta su deca crtala tada, a da danas crtaju puške i sve što ih boli, i da su zabrinuta. 

Studentkinja Filozofskog fakulteta Jovana Šmigić poručila je međunarodnoj zajednici i studentima u Evropi i celom svetu i poručila da svi imaju pravo na obrazovanje, a da su studenti na Kosovu prinuđeni da se bore za osnovna ljudska prava. 

Šmigić je rekla da je teško ići na predavanja u strahu, učiti uz zvuke sirene i prekidanje nastave od strane Rosu. 

"Da li mi nemamo prava na obrazovanje? Mi smo studenti koji žele mir. Ovo je univerzitetrski grad, samo tražimo obrazovanje za nas i svu decu koja ce odrasti i ostati ovde", rekla je Šmigić.