SB UN: Nastaviti dijalog, SAD pozvale Prištinu da bezuslovno ukine reciprocitet

UN
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Predstavnici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvali su danas Beograd i Prištinu na nastavak dijaloga kako bi se postigao sveobuhvatan i održiv dogovor, ukazujući da je pandemija koronavirusa pokazala značaj saradnje u borbi protiv zajedničkih izazova, dok je ambasadorka SAD u UN Keli Kraft pozvala Prištinu da odmah i bezuslovno ukine recipročne mere i da se otvori mogućnosti za ekonomsku saradnju i povratak dijalogu, prenosi Tanjug.
.

Predstavnici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvali su danas Beograd i Prištinu na nastavak dijaloga kako bi se postigao sveobuhvatan i održiv dogovor, ukazujući da je pandemija koronavirusa pokazala značaj saradnje u borbi protiv zajedničkih izazova.

Oni su na video sednici pozdravili imenovanje Miroslava Lajčaka na funkciju specijalnog izaslanika EU za dijalog, uz očekivanje da će se pregovori uskoro nastaviti.

Predstavnica SAD pozvala je Prištinu da odmah i bezuslovno ukine recipročne mere i da se otvore mogućnosti za ekonomsku saradnju građana i povratak dijalogu.

Ona je navela da SAD podržava stabilan, bezbedan i prosperitetan region i da je posvećena normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

SAD, kako je rekla, pozdravlja imenovanje Miroslava Lajčaka i "raduje se" dobroj saradnji EU i SAD.

Istakla je da je pandemija korona virusa pokazala da je saradnja država u svetu veoma važna, pa tako i u regionu Zapadnog Balkana i zahvalila Srbiji na pomoći prilikom povratka američkih građana u svoju zemlju.

Stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja zapitao je ispred koje zastave i simbola je sedeo predstavnik prištinskih institucija Glauk Konjufca dok se obraćao na video sednici i podsetio da on u nastupu na sednici SB UN treba da sedi ispred odgovarajućih simbola.

"Možda je to bila švedska ili ukrajinska zastava?", rekao je Nebenzja.

On je pozdravio saradnju koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio u borbi protiv Kovid 19, ali napomenuo da brine ponašanje Prištine.

Ocenio je da se situacija na Kosovu pogoršava i da nijedna ružičasta slika o kosovskoj demokratiji koja se predstavlja neće Rusiju ubediti u suprotno.

On je rekao da na Kosovu vreba nova politička kriza, a da kosovski albanski lideri ne pokazuju interes za dijalog Beograda i Prištine.

On je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine zastao zato što EU nije osigurala da kosovski Albanci ispune obaveze preuzete pre sedam godina poput Zajednice srpskih opština.

Takođe je izrazio nadu da će se sa imenovanjem Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog pronaći rešenje.

Predstavnik Kine naglasio je da je ta zemlja uvek isticala da je najbolji način za postizanje rešenja dijalog, kao i da SB UN treba da nastavi da se bavi kosovskim pitanjem.

"Potrebno je naći političko rešenje. Poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i zato smatramo da je važno nastaviti dijalog", rekao je predstavnik Kine.

On je istakao da u celom procesu misija Unmik ima važnu ulogu, zbog čega njen rad podržava.

Predstavnik Velike Britanije takođe je istakao da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine krucijalan za postizanje sveobuhvatnog prihvatljivog rešenja, naglasivši da se nada da će imenovanje Lajčaka pospešiti nastavak dijaloga.

On je pozdravio i rad Specijalnog suda za ratne zločine istakavši da pravda mora biti zadovoljena i pružena satisfakcijama porodicama stradalih.

Ipak, kako je rekao prioritet je sada borba protiv virusa Kovid-19 zbog čega nije vreme za političke razmirice već za solidarnost.

"Ima pozitivnih primera kako različite zajednice sarađuju. Podravljamo saradnju zdravstvenih vlasti Beograda i Prištine", rekao je on.

Predstavnik Nemačke pohvalio je saradnju "Srbije i Kosova" u borbi protiv korona virusa, navodeći da je to dokaz da je napredak moguć ukoliko obe strane imaju isti cilj.

On je naveo da je napredak i u dijalogu Beograda i Prištine neophodan kako bi se postigao sveobuhvatan i održiv sporazum i obe zemlje nastavile put ka EU.

"Za to su potrebni pregovori u kojima će posredovati EU i Nemačka pozdravlja imenovanje Miroslava Lajčaka", rekao je on.

Dodao je da Nemačka takođe pozdravlja "ukidanje tarifa" od 1. aprila, što je bio, kako kaže, neophodan korak Prištine, a pozvao je i Beograd da prekine svoju kampanju povlačenja priznanja Kosova.

Predstavnik Francuske istakao je da je za tu zemlju prioritet normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kroz dijalog i dodao da je Francuska ubeđena da dve strane imaju evropsku budućnost i da je neophodno doći do sporazuma koji će doneti stabilnost na Zapadni Balkan.

On je takođe pozdravio imenovanje Miroslava Lajčaka, kao i ukidanje taksi na robu iz Srbije i BIH što je omogućilo protok robe.

"Tokom epidemije virusa kovid-19 saradnja je najvažnija za savladavanje izazova. Nadamo se da će saradnja zdravstvenih vlasti dve strane pomoći ponovnom vraćanju međusobnog poverenja između Beograda i Prištine. Za sada prioritet je borba priotiv virusa kovid-19".

Predstavnik Belgije pozvao je vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i BiH, kao i na jedinstvo i saradnju tokom epidemije virusa kovid-19.

Ambasador Tunisa pozvao je međunarodnu zajednicu da nastave da ohrabruju Beograd i Prištinu da dođe do nastavka dijaloga i rešenja situacije.

Sednica SB UN se ovog puta održava u specifičnim okolnostima, u uslovima pandemije kovid 19, što je uslovilo i promenu načina rada samog Saveta bezbednosti, koji ne zaseda kao do sada, već putem video konferencije.