Šefovi diplomatija G7 pozvali Kosovo i Srbiju na napredak u dijalogu

Dijalog - ilustracija
Izvor: Ekonomia Online

Dijalog Kosova i Srbije uključen je u raspravu ministara inostranih poslova Grupe G7 ovog vikenda u Liverpulu u Velikoj Britaniji, prenosi Gazeta Ekspres.

U saopšenju britanskog ministra spoljnih poslova Elizabet Trus, koja je presedavala ovim sastankom, navodi se da se Kosovo i Srbija pozivaju da se uključe u dijalog i bez odlaganja ostvare napredak u ovom procesu.

"Pozvali smo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi normalizovali svoje odnose i ostvarili napredak bez daljeg odlaganja", navedeno je u saopštenju objavljenog na portalu Vlade Velike Britanije.

Ministri spoljnih poslova G7 razgovarali su, proteklog vikenda, o Zapadnom Balkanu, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, ističući važnost podrške evropskoj perspektivi, stabilnosti i bezbednosti.

"Ponudili smo čvrstu podršku teritoriji zemlje, integritetu, suverenitetu i jedinstvu, te radu specijalnog predstavnika EU i Operaciji EUFOR, kao i visokog predstavnika Šmita i NATO štaba u Sarajevu", navodi se u saopštenju.

Koordinator američke Milenijum Čelendž Korporejšn (MCC) Petrit Selimi napisao je da, prvi put posle nekoliko godina, najmoćnije svetske ekonomije šalju poruku Kosovu i Srbiji.

"Najveće svetske ekonomije sastale su se ovog vikenda na G7. Njihova izjava takođe pokriva Kosovo po prvi put nakon nekoliko godina", napisao je Selimi, navodeći deo saopštenja koji govori o dijalogu.