Šeholi: Optužnice očekivane, Tači sam da proceni situaciju

Fatmir Šeholi - KO
Izvor: Kosovo Online

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini Fatmir Šeholi izjavio je danas da je optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ratne zločine očekivana obzirom da se o tome javno govorilo već niz godina.

Smatram da predsednik Kosova Hašim Tači nema šta da ukida niti da dodaje svojoj biografiji, kao ni predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, rekao je Šeholi u izjavi za Kosovo Onlajn.

“Ove eventualne optužnice nisu za bilo koga. Optužen je predsednik države i lider velike opozicione partije na Kosovu. Smatram da treba da, kao društvo Kosova, budemo umereni i ne dajemo nekontrolisane i emotivne kvalifikacije, jer do sada kao što znamo više puta se dokazalo (Hag i slučaj Haradinaj) da bez obzira na optužnice koje su predstavljene kao pompezne, svi su dokazali nevinost”, rekao je Šeholi.

Veoma je bitno da ostavimo pravosuđu da obavlja svoj posao, naglasio je Šeholi u izjavi za Kosovo Onlajn.

Što se tiče dijaloga, mislim da dijalog treba da se nastavi jer niko nije kriv dok se ne dokaže njegova krivica, ocenio je Šeholi.

U tom smislu, naveo je da smatra da bi predsednik Kosova trebalo sam da proceni celokupnu situaciju.

Portparol Specijalnog tužilaštva u Hagu Kristofer Benet saopštio je danas da je ovo tužilaštvo Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

„Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi“, istakao je Benet.