Šeholi: Za priznanje Kosova Srbima ZSO, Albancima vizna liberalizacija

Seholi
Izvor: Kosovo Online

Za potpuno priznanje kosovske nezavisnosti od strane Srbije trebaće još mnogo vremena i o tom pitanju odlučivaće na referundumu narod Srbije, ali Srbija će pre toga "defakto" priznati Kosovo, izjavio je za Kosovo Onlajn direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini Fatmir Šeholi.

"Srbija će "defakto" priznati Kosovo, to znači da Srbija neće biti prepreka Kosovu kod zemalja koje nisu priznale nezavisnost. Kosovo će postati deo Ujeninjenih nacija kao i deo međunarodnih organizacija, Unesko ili Interpol, i to je neki način "defakto" priznanje, dok za "dejure" priznanje Srbija će morati iz svog Ustava da izbaci deo o Kosovu i zvanično prizna nezavisnost. Smatram da trenutno u ovom obliku o kome sada pričamo uz posredovanje SAD i EU, Srbija nije još uvek spremna na takvu odluku", rekao je Šeholi.

On odbacuje mogućnost razmene teritorija ili podele Kosova. 

"Srbi će dobiti Zajednicu srpskih opština. Deset opština sa srpskom većinom odlučivaće o nekim stvarima veoma važnim za Srbe i ono što želim da apostrofiram je da neće biti više podele na Srbe severno i južno od Ibra. Svi oni biće u jednom sistemu uz veliku podršku Vlade Kosova u ostvarivanju svojih prava unutar kosovskog ustava. Sve to pratiće velike inostrane investicije namenjene Zajednici srpskih opština i Vladi Kosova na bržem putu ka Evropskoj Uniji, kazao je Šeholi. 

Šeholi dodaje da će Kosovo od svega ovoga dobiti kako je naglasio“ šargarepu“, a to je vizna liberalizacija koja će veoma brzo obradovati građane Kosova jer će imati mogućnost da bez viza putuju u Evropu.

misterNO
23. Jun 2020.
Da krenem od kraja…To da će „gradjani Kosova dobiti viznu liberalizaciju da putuju po Evropi“…Neće oni da „putuju po Evropi“. Oni će se odseliti u Evropu!
Što se tiče „de facto“ priznanja…To se dogodilo još kad je sever Kosova poleteo u zagrljaj kosovskog sudstva, tužilaštva, kad su integrisani „administrativni prelazi“. E, tad je „ćerka rekla tati da je malo trudna“!
Za „de jure“ priznanje i izbacivanje Kosova i Metohije iz preambule srpskog Ustava, iskreno, jedva čekam taj dan. Ionako, odavno nisam bio u Beogradu a poveo bih i našu decu. Iznenadili bi se njih puno, koliko nas ima…Mislim, da pošetamo knez Mihailovom…
nebojsa
23. Jun 2020.
misterNo samo zovi kad to bude da i ja povedem ovo moje cetvero dece. Da se prosetamo zajedno.
Bokojoker
23. Jun 2020.
Fatmire, nema ništa od toga da uđete u UN, čak kad bi i Srbija to želela. Slažem se da ćete dobiti viznu liberalizacibu za ZSO. Ali je to sve već dogovoreno. Kosovo u ovim granicama ne može u UN
KOSOVO JE SRPSKI JERUZALEM
23. Jun 2020.
KOSOVO JE SRPSKI JERUZALEM
Gresni pop Milorad
23. Jun 2020.
Tik, tak tik, tak.....