Sejdiu: "Mini Šengen" važan za Zapadni Balkan, Kurti protivljenjem prikuplja poene na Kosovu

Dardan Sejdiu
Izvor: Kosovo Online

Ekonomski stručnjak Dardan Sejdiu za Kosovo Onlajn kaže da bi premijer Aljbin Kurti trebalo da promeni svoj radikalan stav o "mini Šengenu", jer takvi ekonomski projekti vode ka dubljoj povezanosti zemalja Zapadnog Balkana i njihovom približavanju Evropskoj uniji.

"Gospodin Kurti kao premijer i kao političar voli da se igra rečima. On nije za 'mini Šengen', ali je za regionalno tržište, nije za jednu stvar, ali je za drugu koja ima isto značenje. Trgovinski sporazum je važniji od sporazuma koji se bavi slobodom kretanja ljudi, znači on je više za sobodu kretanja kapitala i robe što obavezno znači i ljudi. On se igra sa rečima za prikupljanje poena na Kosovu. Inače, inostranim vladama kaže da je otvoren za regionalne trgovinske odnose, koji bi trebali da budu bolji", kaže Sejdiu.  

"Mini Šengen", je zajednička inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije iz 2019. godine o slobodnom protoku robe, kapitala i ljudi u šest zemalja Zapadnog Balkana, ali je od samog početka bila neprihvatljiva za kosovske vlasti. Osim za aktuelnog premijera Kurtija, balkanska inicijativa "mini Šengen" nije naišla ni na podršku tadašnje vlade Kosova, koju je vodio Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je smatrao da bi inicijativa "mini Šengen“ mogla da našteti i ugrozi Kosovo, jer između ostalog "omogućava povećanje ruskog i kineskog uticaja na Balkanu".

Međutim, kada je na čelo kosovske vlade došao Avdulah Hoti, potpisan je Vašingtonski sporazum, u kome se Kosovo obavezalo na prudruživanje "mini Šengenu".

Sejdiu napominje da nova vlada ne sme da ignoriše tu obavezu i da se međunarodni sporazumi moraju poštovati. On ističe da je Kosovo već postalo deo "mini Šengen" zone, bez obzira na to kako je vlasti nazivaju, dodajući da je zajedničko ekonomsko tržište najbolja alternativa za region, uzimajući u obzir trenutnu situaciju na Zapadnom Balkanu.

"Da li ima neka zemlja osim Bosne i Hercegovine, u toj 'mini Šengen' zoni gde kosovski građani ne mogu da idu bez lične karte. U Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, putuje se samo sa ličnom kartom, Sa Srbijom takođe imamo specijalni dogovor iz Birselskog sporazuma. Taj "mini Šengen" postoji u smislu slobode kretanja, sada radimo na administrativno-proceduralnim stvarima", zaključuje Sejdiu.

Andrija
11. Jul 2021.
Kurti me podseca svojim ponasanjem na Milosevica, igra na nacionalizam a to nije dobro !