Sejdiu o zastavi "velike Albanije" u Tetovu: Pokret Besa nije odgovoran za ono što se dešava u publici

Sejdiu
Izvor: Levizja BESA

Potpredsednik Pokreta Besa Bljerim Sejdiu izjavio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti u Tetovu dočekan sa svim državnim zastava, a kada je reč o zastavi "velike Albanije" na skupu u tom gradu, ta albanska partija iz Severne Makedonije nije odgovorna za ono što se dešava u publici.

Sejdiu je, na pitanje novinara da li je za taj pokret prihvatljivo vijorenje zastave sa mapom "velike Albanije", odgovorio da oni nisu odgovorni za dešavanje u publici.

"Kosovski premijer je dočekan u Tetovu sa svim državnim zastavama i u skladu sa zakonskim procedurama. Postoje slike i video snimci i to svi mogu da vide. Nismo odgovorni za ono što se dešava u publici. Sve reakcije državnog vrha bile su za publiku, a ne za doček Kurtija. Dočekan je po svim zakonskim procedurama", rekao je Sejdiu.

On je dodao da su ispred opštine, u kojoj je Kurti dočekan kao premijer, bile postavljene sve zastave, u skladu sa zakonom.

Kada je reč o izostanku susreta sa makedonskim državnim vrhom, Sejdiu je rekao da je Kurti tako odlučio.

"O tome sa kim će se sastati, odlučuje premijer. Mi nismo odgovorni s kim i kada će se premijer sastati sa nekim drugim u Makedoniji", kazao je Sejdiu.

Prema njegovim rečima, makedonski državni vrh je reakcijama na posetu Kurtija "otkrio nacionalizam koji se krio u demokratskom jeziku".

“Šta je pravi razlog zbog kojeg im smeta poseta premijera Kosova? Histerična reakcija institucija naše zemlje, sa dozom etnonacionalizma, posebno na posetu premijera susedne države je neprihvatljiva i protiv je saradnje i dobrosusedskih odnosa", rekao je Sejdiu.

On je naveo da je jedini put i za Severnu Makedoniju i za Kosovo ulazak u Evropsku uniju i fokus na saradnju.

"Čini se da je strah negde drugde. Vlada Makedonije strahuje da će mobilizacija albanizma poništiti obrasce političke saradnje sa skrivenom komunističkom ideologijom između Skoplja i zvaničnog Beograda", rekao je Sejdiu.

Komentarišući Kurtijev poziv za "pojačanu saradnju Bugarske, Makedonije, Albanije i Kosova", Sejdiu je naveo da albanske i makedonske stranke u vlasti postaju iste i da se ne razlikuju u stavovima kad su Albanci u pitanju.

"Ono što ne uspevamo jeste da razumemo albanske partije u vlasti, koje se nimalo ne razlikuju od stavova makedonskih političkih partija, čak ni u trenucima kada se preziru elementi albanskog nacionalnog karaktera. Albanske političke partije ćute i u ovim slučajevima, samo da ne bi rizikovale svoju poziciju u vladi", rekao je Sejdiu.