Sejdiu: Ukidanje viza istorijska odluka

Fatmir Sejdiu
Izvor: Ekonomia Online

Bivši predsednik Kosova Fatmir Sejdiu smatra da je odluka o ukidanju viza za građane Kosova istorijska odluka.

Sejdiu je u objavi na Fejsbuku naveo da korak EU predstavlja snažnu procenu onoga što su Kosovo i njegove institucije dokazale rezultatima i ispunjavanjem zahtevanih kriterijuma, uprkos velikim izazovima sa kojima su se suočavale.

"Mogućnost kretanja državljana zemlje širom šengenskog prostora, bez potrebe za dobijanjem viza, na prvom mestu izražava uverenje građana naše zemlje da će poštovati pravila koja predviđa EU. Isto tako, ovo znači korak napred za kosovski pokret u smislu članstva u važnim evropskim mehanizmima. To je zasluga svih generacija koje su vodile Kosovo", poručio je Sejdiu..

Sejdiu dodaje da usvajanje ove odluke takođe u suštini ukazuje na novo razmatranje za sada u tišini, država članica EU koje još uvek nisu priznale Kosovo.

"Ovaj korak od izuzetne vrednosti za Kosovo će svakako slobodno kretanje našeg naroda staviti na normalan i stabilan kolosek, bez prinude na nezakonite i tajne radnje bekstva iz zemlje. Građani Kosova vole svoju zemlju i ne prazne je", poručio je bivši predsednik Kosova.