Selaković: Borićemo se protiv namere Kosova da 5. oktobra otpočne proceduru za članstvo u SE

Nikola Selaković
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da će se Srbija grčevito boriti protiv namere Kosova da 5. oktobra otpočne proceduru prijema u članstvo u Savetu Evrope.

Selaković je na Televiziji Hepi rekao da je Kosovo već konkurisalo, da su poslali pismo i tražili prijem u Savet Evrope i da u toj organizaciji imaju većinu za taj zahtev. 

"Pitanje je da li će Savet Evrope pribeći potpunom gaženju principa Statuta te organizacije, da li će to dovesti do nove podele među evropskim državama ili će to biti vrsta pritiska na nas", naveo je Selaković. 

Prema njegovim rečima, osim pet država članica EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, članice Saveta Evrope koje nisu priznale Kosovo su i Moldavija, Gruzija, Jermenija, Azerbejdžan, BiH i Ukrajina. 

"To su države koje imaju pravo glasa, a ima i država koje su priznale Kosovo, a koje nisu za članstvo Kosova u Savetu Evrope", naveo je Selaković. 

Kako je rekao, Srbija nije prekinula obavezu iz moratorijuma predviđenog Vašingtonskim sporazumom, već je to uradila Priština, čime je otvorila vrata politici otpriznavanja koju vodi Srbija. 

"Nastavićemo tu politiku i trudićemo se da taj broj bude što veći", naglasio je Selaković. 

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da očekuje da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić naciji obratiti najverovatnije 8. oktobra nakon važnih susreta koje će imati u narednom periodu, kada će govoriti o političkoj situaciji i budućem političkom kursu Srbije i o onome što, između ostalog, očekuju i građani, a to je formiranje nove Vlade Srbije. 

Selaković je naveo da će predsednik Vučić 1. oktobra biti u Bugarskoj na sastanku sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim, da će se sastati i sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Uruslom fon der Lajen.
 
"Već 3. oktobra predsednik Vučić treba da se sastane u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom", kaže Selaković. 

Šef srpske diplomatije je naveo da će predsednik Vučić 6. oktobra prisustvovati prvom samitu Evropske političke zajednice u Pragu i naglasio da ne sumnja da će na tom samitu Srbiji biti upućeni pritisci i poruke da promeni svoju spoljnu politiku i poziciju iako "ne mogu da nam odgovore na pitanje koje je postavio predsednik Vučić, a koje se odnosi na to zašto vredi više teritorijalni integritet Ukrajine od teritorijalnog integriteta Srbije, kada im povučemo paralelu i kažemo da se ovo što se danas dešava u Ukrajini i protiv čega smo svi ustali, pre 23 godine desilo Srbiji".
 
Na pitanje o potpisivanju Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije, Selaković je naveo da je reč o dvogodišnjem planu konsultacijama i o papiru koji nema pravnu važnost, kao i da je reč o nečemu što Srbija potpisuje sa mnogo država u svetu. Prema  njegovim rečima, to je neka vrsta rasporeda sastanaka na temu bilateralnih odnosa i multilateralne saradnje, što je važno jer je Rusija članica Saveta bezbednosti UN i brani interese Srbije kada je reč o Kosovu. 

"Nije reč ni o kakvoj političkoj zaveri, zloj nameri, štaviše reč je o onome da je ovo čist pokušaj disciplinovanja Srbije, korišćenja nekog dovoljnog razloga da se Srbija napadne i da se napadne naša spoljnopolitička pozicija koja je principijelna i izazovna za druge. Imamo razlog što vodimo takvu politiku, razlog leži u prošlosti i političkim činjenicima koje se tiču naše specifične pozicije po pitanju pozicije Kosova i Metohije, na prvom mestu", rekao je Selaković povodom negativnih komenatara na potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije.
 
Kako je naglasio, govor predsednika Vučića na 77. zasedanju Generalne skupštine nije ništa drugo nego sublimirana njegova politika i politika Srbije, koja je vrlo jasna, razumna i potkrepljena jasnim argumentima. 

"Srbija nije menjala svoj principijelni stav. Nismo uvodili sankcije jer i tu imamo svoj racionalan pristup. Kada je reč o poštovanju principa nepovredivosti granica, a tu je i pitanje Ukrajine, tu je naš stav jasan i nema dileme i taj stav se ne menja. Ako bi Srbija menjala takav stav, Srbija bi pucala sebi u noge, pljunula sebi u lice, kako onda da odbranite poziciju opstanka KiM u Srbiji? Onda bismo pljunuli na Rezoluciju 1244 koja je naš najčvršći oslonac u borbi za KiM", naglasio je Selaković. 

Upitan o evetualnim pokušajima da se Rusija izbaci iz Saveta bezbednosti UN, Selaković je naveo da to što nemali broj predstavnika država govori o tome, znači da neko tu ideju ima u glavi.

"Predsednik Vučić je o tome govorio pre više od šest meseci, neki su se smejali tome, danas čujete ozbiljne svetske lidere koji o tome govore. Mali smo da možemo na to da utičemo, za nas je od suštinske važnosti ostanak Rusije u Savetu bezbednosti UN“, rekao je ministar Selaković i naveo da bi eventualno isključivanje Rusije iz SB UN za nas bila katastrofa i da se nada, veruje i želi da do toga ne dođe.