Selaković čestitao Dan Afrike

Nikola Selaković sa afričkim liderima
Izvor: MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uputio je čestitku povodom obeležavanja Dana Afrike u kojoj je poručio da je Srbija iskren i posvećen partner zemljama i narodima Afrike, podvukavši spremnost Srbije za produbljivanje i intenziviranje svestranih veza sa zemljama ovog kontinenta.

Naglasivši da se Dan Afrike u našoj zemlji tradicionalno obeležava kao Dan prijateljstva sa narodima Afrike, Selaković je ukazao da na taj način nastojimo da negujemo i istaknemo važnost očuvanja saradnje sa zemljama Afrike, stoji u saopštenju MSP Srbije.

U čestitki upućenoj afričkim kolegama, koju je stalnim delegacijama afričkih zemalja pri Unesku distribuirala Stalna delegacija Srbije pri ovoj organizaciji, Selaković je posebno naglasio da  Srbija snažno ohrabruje podršku Uneska Africi i da duboko veruje da Uneskov prioritet Afrika doprinosi ne samo daljem razvoju i napretku afričkih zemalja, već i dobrobiti Organizacije. U tom smislu, Selaković je ukazao da je Srbija prihvatila poziv da bude jedan od osnivača Grupe prijateljstva Uneskovog prioriteta Afrika.

„Srbija snažno podržava sve inicijative koje su usmerene ka osnaživanju kulturnih, ekonomskih i političkih veza sa afričkim zemljama, na bilateralnom i multilateralnom nivou. Sa posebnim uvažavanjem stavljam akcenat na Unesko, koji našoj saradnji utemeljenoj na principima solidarnosti, tolerancije i međusobnog uvažavanja pruža značajan prostor za dalje unapređenje“, naveo je šef srpske diplomatije.

Selaković je u čestitki potvrdio i da će program stipendija za mlade iz afričkih zemalja za studiranje na univerzitetima u Srbiji biti proširen, zaključivši da je to direktan podsticaj mladim generacijama, koje će u budućnosti biti baštinici naše prijateljske tradicije i međusobne podrške.