Selaković: Dijalog i kompromis su jedini put za postizanje održivog dogovora Beograda i Prištine

Nikola Selaković sa Lajčakom i Palmerom

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Ministar Selaković je poručio da Srbija podržava rad specijalnog predstavnika, ali i da očekuje da će njegov angažman doprineti napretku dijaloga u cilju postizanja političkog i kompromisnog rešenja. Dodao je da je naša zemlja spremna da sarađuje sa svim akterima međunarodne zajednice koji mogu da pomognu u rešavanju otvorenih pitanja sa Prištinom, ali da Brisel ostaje centralno mesto za dijalog. 

„Dijalog i kompromis jedini su pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine“, istakao je Selaković i podvukao da bi krajnji ishod kompromisa bila situacija u kojoj „ni jedna strana ne dobije sve, a svi dobiju dovoljno“.  

Takođe, podsetio je da je Beograd ispunio sve obaveze iz dijaloga, dok Priština, ni osam godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije ispunila njegov glavni deo, a to je Zajednica srpskih opština. 

„Dijalogu smo pristupili verujući u EU kao snažnog i kredibilnog garanta sprovođenja svih dogovora koji su postignuti, zato sa punim pravom očekujemo aktivnosti Brisela prema Prištini usmerene na ispunjavanje obaveza preuzetih iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština“, rekao je ministar Selaković dodavši da smo do sada videli samo odsustvo spremnosti Prištine da to sprovede, što je i jasno potvrđeno u poslednjim izjavama Aljbina Kurtija.  

Šef srpske diplomatije podvukao je da je Srbija posvećena dijalogu, kao i miru u i stabilnosti u regionu, i da je spremna za nastavak razgovora, dok, s druge strane, Priština kontinuirano pokazuje da suštinski nije zainteresovana za normalizaciju odnosa.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, Selaković je rekao da je članstvo Srbije u EU strateško opredeljenje naše spoljne politike, ukazavši da napredak postignut u reformskom procesu nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora.

Selaković je sagovornika upoznao o značaju regionalne saradnje i aktivnom pristupu i nizu aktivnosti Srbije  koje doprinose napretku regiona i ubrzanju njegovih integracionih procesa. 

Današnjem sastanku prisustvovao je i zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Stejt departmenta Metju Palmer, sa kojim je šef srpske diplomatije prethodno imao i odvojeni sastanak.

mark
03. Jun 2021.
nikakav kompromis vise da li smo vise nigde nema takve prave 60.000 serbi imaju pravu vise sa serbi imaju sam na serbiju sa 5000 hiljada glasa dobijaju 10 poslanika ima negde ni na serbihu nema nikad vise kompromis tacka