Selaković: Kada Fon Kramon poziva Srbiju da se jasno okrene ka EU, ona kuca na otvorena vrata

Nikola Selaković
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković reagovao je na istupanje Viole fon Kramon tokom debate o izveštaju o Srbiji pred Evropskim parlamentom, navevši da je "Srbija više od dve decenije jasno i iskreno opredeljena za punopravno članstvo u EU, i to strateško opredeljenje naše države ne dovodi se u pitanje, međutim, za razliku od Srbije, EU je ta koja je proteklih godina prolazila i kroz unutrašnje krize i kroz zamor u procesu proširenja".

Selaković je naveo da je "zato nepošten i nedobronameran svaki pokušaj da se teret krivice za probleme u odnosu EU prema Srbiji i stavi na Srbiju, jer sa naše strane u tom odnosu je bilo i iskrene volje i doslednosti".

"Kada evroposlanica Viola fon Kramon poziva Srbiju da se jasno okrene ka EU, ona kuca na otvorena vrata, ali nevolja je što i Srbija i druge države regiona sve češće kucaju na zatvorena vrata. Nema potrebe da Srbiju iko podseća na njene obaveze u procesu evrointegracija, ali ovom prilikom podsećamo da su obaveze, ukoliko je EU iskrena u svojim namerama, obostrane, i da napredak koji Srbija i druge zemlje zapadnog Balkana čine treba da bude valorizovan od strane Brisela", istakao je Selaković.

Ministar spoljnih poslova je izjavio da će "Srbija nastaviti da reformiše svoje društvo jačanjem vladavine prava i demokratskih vrednosti, usklađujući se sa pravnim tekovinama EU upravo na način opisan u dokumentima koji definišu uslove za naše članstvo".   

"Srbija će, u međuvremenu, dok EU sama ne odluči kakva je budućnost procesa proširenja, nastaviti da kao slobodna i nezavisna država vodi samostalnu politiku štiteći svoje elementarne državne i nacionalne interese, a pritisci koji se na nju vrše nemaju mnogo veze sa interesima proširenja EU, već sa nekim drugim interesima, a često su oni, kao u slučaju gospođe Fon Kramon, sasvim lične i lukrativne prirode", završio je Selaković.

Izvestilac Evropskog parlementa za Kosovo Viola fon Kramon tokom debate o izveštaju o Srbiji pred Evropskiom parlamentom pozvala je zvanični Beograd da se jasno okrene ka EU.

Kramon je takođe "podsetila" predsednika Srbije Aleksandra Vučića na "neophodnost usklađivanja" sa evropskim zajednickim pozicijama.

"Verujem da je ruska agresija odlučujući momenat u našoj istoriji i da EU očekuje od nove vlade puno usklađivanje u oblasti spoljne politike uključujući i uvođenje sankcija. Moramo da iskoristimo ovaj momenat kako bismo prekinuli veze Srbije sa Kremljom i kako bi se Srbija jasno okrenula ka EU", poručila je Kramon.