Selaković: Očekujemo da na Kosovu bude omogućeno glasanje na izborima u aprilu

Nikola Selaković i Majkl Davenport
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je na sastanku sa šefom Misije OEBS na Кosovu i Metohiji (OMIK) Majklom Devenportom rekao da očekuje da, uz asistenciju OEBS-a, građanima Srbije na Kosovu bude omogućeno da u aprilu glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar Selaković se osvrnuo i na neprihvatljivo postavljanje Prištine prema održavanju referenduma o izmenama Ustava Srbije na prostoru Кosova, ukazujući na to da su time Srbima na Kosovu još jednom ograničena osnovna ljudska prava.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je podvukao da je Beograd posvećen dijalogu i da je uveren da je to jedini način da se postigne održivo rešenje, ali da s druge strane predstavnici Prištine nisu spremni da primenjuju ranije preuzete obaveze, te da ovakav unilateralan pristup značajno otežava dijalog.

Selaković je konstatovao da je posebno važno pitanje povratka proteranih Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovo, podsetivši da je 22 godine od međunarodnog prisustva na Kosovu održiv povratak ostvarilo svega 1,9 odsto interno raseljenih.

Takođe je napomenuo da je od izuzetnog značaja angažovanje OMIK-a u slučajevima kršenja ljudskih prava povratnika, kao i redovno izveštavanje o ovim slučajevima.

Ministar je upozorio da incidenti i provokacije, poput slučaja Dragice Gašić ili onih na severu Kosova iz septembra i oktobra prošle godine, imaju potencijal da destabilizuju krhku bezbednosnu situaciju na Kosovu, ujedno izrazivši zabrinutost da je od početka prethodne godine zabeleženo 136 etnički motivisanih incidenata usmerenih protiv Srba, njihove imovine i imovine SPC na prostoru Kosova.

Kako je saopšteno, Selaković je naglasio da Srbija podržava rad OMIK, najvidljivijeg statusno neutralnog prisustva na Kosova, koji deluje u skladu sa mandatom zasnovanim na rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, i poručio da je ključno da OEBS sačuva takav neutralan pristup.

Šef srpske diplomatije rekao je da Srbija podržava rad i aktivnosti OMIK-a u oblasti zaštite prava nealbanskih zajednica na Kosovu, ali i ukazao na to da je interes Beograda da budu dodatno intenzivirane.