Selaković: Odlična saradnja Srbije i Grčke, zahvalni smo na podršci

Selaković sa Sakelaropulu
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Atini sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, i tom prilikom preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zahvalio na podršci koju Grčka pruža našoj zemlji.

Tradicionalno bliski i dobri istorijski odnosi, mentalitetska i duhovna bliskost naša dva naroda krunisani su, prema rečima ministra Selakovića, 2019. godine Sporazumom o strateškom partnerstvu.

Selaković je dodao da strateški partneri treba jedni druge da pomažu i Srbiji je bila čast kako je rekao, da pomogne grčkim prijateljima kada im je bilo teško tokom nedavnih požara, istakavši da će bratski grčki narod uvek moći da računa na pomoć srpskog naroda.

"Grčka podrška je prisutna za dva nama izuzetno bitna pitanja, jedno je podrška pitanju od vitalnog značaja, a to je podrška našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu kada je reč o Kosovu i Metohiji, i izražavamo nadu da će se ta podrška nastaviti. Drugo je podrška našem članstvu u EU“, kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, Grčka je od samog početka čvrsto na poziciji podrške članstvu čitavog zapadnog Balkana u EU, na čemu je Srbija veoma zahvalna.

Ministar Selaković je na sastanku izrazio zadovoljstvo uzlaznim trendom odnosa i saradnje dve zemlje, dodavši da Srbija izuzetnu važnost pridaje političkom dijalogu na najvišem nivou sa prijateljskom Grčkom, te da očekujemo skoru realizaciju poseta najviših grčkih zvaničnika.

Selaković je izrazio očekivanje i da će se po smirivanju epidemiološke situacije održati Četvrti sastanak Visokog saveta za saradnju dve zemlje.

Ministar Selaković je pohvalio ekonomsku saradnji dve zemlje, rekavši da je Srbija veoma zadovoljna što je Grčka jedan od najvećih investitora u privred, i uputivši poziv grčkim kompanijama da nastave da ulažu u Srbiji.

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu zahvalila se na nesebičnoj pomoći Srbije zbog požara u toku leta, ocenivši da je i to dokaz dubokih prijateljskih odnosa dve zemlje i naroda.

Sakelaropulu je istakla da Srbija i Grčka održavaju redovne veze na viskom i najvišem nivou i da postoji veliki prostor da se bilateralna saradnja ojača i učini još boljom.

"Grčka želi strateški da pomaže Srbiji, a samit u Solunu održan 2003. godine je dobra osnova za ulazak zapadnog Balkana u EU. Mislimo da je to jedini put za bezbednost i stabilnost u regionu i dobrobit svih njegovih naroda“, rekla je predsednica Grčke Sakelaropulu.