Selaković: OEBS najvidljivije statusno neutralno prisustvo u Prištini

Rau i Selaković
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Poljske i predsedavajućim OEBS-a Zbignjevom Rauom i tom prilikom ukazao na specificnost što na teritoriji Srbije deluju dve misije, jedna sa sedištem u Beogradu, druga u Prištini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova podržavaju rad Misije na KiM, kao najvidljivijeg statusno neutralnog prisustva u Prištini, čiji se rad bazira na rezoluciji  SB UN 1244", rekao je Selaković i dodao da je istakao da je neophodno da Misija na KiM sačuva svoj statusno neutralni pristup.

Selaković je poručio da veliki značaj pridajemo aktivnostima Misije OEBS na KiM, naročito onim usmerenim na prava nealbanskih zajednica, interno raseljenih lica i  pitanju povratnika, navevši podatak da je u odnosu na sva postkonfliktna područja u svetu KiM područje sa najmanjim procentom povratnika, od oko tri odsto.

Kada je reč o bilateralnim odnosima Srbije i Poljske, Selaković je izneo da je sa ministrom Rauom posebno razgovarao o ekonomskoj saradnji, naglasivši da je ona prošle godine iznosila milijardu i 693 miliona evra, a da je cilj da bude preko dve milijarde.

U tom cilju, ministar je rekao da je ministru Rauu predložio da do kraja bude održan poslovni forum, koji bi dodatno doprineo jačanju ekonomskih odnosa.

Selaković je naglasio da je na sastanku još jednom ponovio stav Srbije po pitanju rata u Ukrajini, podršku osnovnim principima međunarodnog javnog prava - nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država članica UN-a, a time i podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Poljske je naveo da OEBS ceni napore Srbije da sačuva stabilnost i bezbednost i da nastavi jačanje svojih demokratskih institucija, naglasivši da je Srbija aktivan partner OEBS-a kojem se veruje.

"Veoma mi je drago što delimo razumevanje po pitanju poštovanja osnovnih vrednosti: demokratizacije, bezbednosne saradnje, slobode medija i vladavine prava, kao i unapređenja ljudskih prava. Misija OEBS-a u Srbiji je spremna da nastavi pomoć organima Srbije na svim poljima", istakao je Rau.

Govoreći u kapacitetu šefa poljske diplomatije, Rau je izrazio zadovoljstvo zbog povećane dinamike u bilateralnim odnosima sa Srbijom, i najavio za ovu godinu otvaranje poljskog instituta za kulturu i poljske trgovinske kancelarije u Beogradu. 

Kako je zaključio, Poljska nastavlja da podržava proces evrointegracija Srbije i ostaje snažno posvećena partnerstvu dve države.