Selaković sa Berbok: Srbija opredeljena za dijalog sa Prištinom

Selaković sa Berbok
Izvor: MSP

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Analenom Berbok i tom prilikom istakao da je Srbija opredeljena za dijalog i da čvrsto stoji na evropskom putu.

Izrazivši zadovoljstvo zbog posete nemačke ministarke, Selaković je istakao da, iako se realizuje u izuzetno složenim međunarodnim okolnostima, ova poseta svedoči o visokoj posvećenosti Nemačke regionu.

"Selaković je poručio da je naša zemlja opredeljena za nastavak visokog nivoa političkog dijaloga i jačanje ukupne saradnje tokom mandata kancelara Olafa Šolca ministarke Berbok, dodavši da Srbija, sa svoje strane, želi da bude prepoznata kao pouzdan, odgovoran i predvidiv partner u regionu zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar je ukazao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera i najvećih investitora u srpsku privredu, i naglasio da je Srbija zainteresovana za dalje unapređenje ekonomske saradnje kroz kontinuiran rast spoljnotrgovinske razmene i korišćenje investicionih potencijala.

Šef srpske diplomatije je podvukao da je Srbija jasno i čvrsto na svom evropskom putu i da očekuje dalju podršku Nemačke za otvaranje klastera i ubrzanje evropskih integracija.

Sagovornici su se osvrnuli na prilike u regionu, a ministar Selaković je naglasio da je za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je ponovio da sa naše strane postoji opredeljenost za dijalog i postizanje kompromisnog rešenja.

U razgovoru je bilo reči i o situaciji na istoku Evrope, a Selaković je istakao da Srbija dosledno insistira na poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, ističe se u saopštenju MSP.