Selaković sa Hegerom: Slovačka podržava dijalog Beograda i Prištine

Bratislava - Selaković - Heger
Izvor: MSP RS

Tokom prvog dana zvanične posete Bratislavi, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa predsednikom slovačke vlade Eduardom Hegerom, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ministar Selaković je posle sastanka rekao da Slovačka nastavlja da pruža čvrstu i principijelnu podršku Srbiji po pitanju očuvanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, uz podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine, u cilju iznalaženja kompromisnog rešenja za kosovski problem.

Šef srpske diplomatije je naglasio i čvrstu i nedvosmisleno jasnu podršku Slovačke naporima Srbije da ostvari svoj strateški cilj, a to je članstvo u EU.

Sumirajući prvi dan zvanične posete Slovačkoj, ministar Selaković je rekao da je imao i izuzetno dobre razgovore sa slovačkim kolegom Ivanom Кorčokom i sa potpredsednikom Narodne skupštine Milanom Laurenčikom.

Preneo je da je na sastancima bilo reči i o potrebi produbljivanja ekonomske saradnje, kao i o činjenici da je mnogo neiskorišćenih potencijala za saradnju Beograda i Bratislave, kao i između poslovnih zajednica u Slovačkoj i Srbiji.

Ministar Selaković je naveo da je Slovačka zajedno sa Poljskom, Češkom i Mađarskom bila među prvima u Evropi koja je podržala inicijativu predsednika Aleksandra Vučića “Otvoreni Balkan”.

“Upravo poučeni iskustvom Slovačke, kao jednog dobrog primera zemlje koja je doživela apsolutni ekonomski i društveni preporod svojim pridruživanjem EU, možemo da naučimo mnogo i spremni smo da učimo i dalje”, napomenuo je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković je naveo da je sa ministrom Кorčokom postigao konkretan dogovor da se naredne godine organizuje ozbiljan poslovni forum u Velikom Gradištu, gde će ugostiti značajan broj slovačkih privrednika, ukazati im na komparativne prednosti za ulaganje u Srbiji i opravdati reputaciju Srbije kao jedne od najboljih investicionih destinacija u našem delu Evrope, ali i šire.

“Želeći da promovišemo i Srbiju van naše prestonice, van Beograda, dogovorili smo se sa ministrom Кorčokom, o tome obavestili predsednika slovačke vlade, da planiramo da početkom naredne godine održimo jedan ozbiljan poslovni forum”, rekao je šef srpske diplomatije, dodavši da su razgovarali o tome da se poslovni forum održi na obali Dunava, kako bismo promovisali i taj prelepi deo Srbije, ka kome gradimo brzu saobraćajnicu od Požarevca preko Velikog Gradišta ka Golupcu i dalje ka Donjem Milanovcu.

Ministar Selaković je rekao da ne smemo čekati narednih deset godina da dođe do sledeće zvanične posete i dodao da je današnji sastanak sa ministrom Кorčokom bio njihov četvrti susret ove godine.

“Tu saradnju ćemo nastaviti da gajimo i unapređujemo”, zaključio je ministar Selaković.