Selaković sa Tinokom: Pitanje KiM od prvorazrednog značaja za Srbiju

Nikola Selaković i Arnold Andre Tinoko
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković informisao je ministra spoljnih poslova i vera Кostarike Arnolda Andrea Tinoka o stanju na Kosovu i Metohiji, podvukavši da je to pitanje od prvorazrednog značaja za Srbiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Podsećamo, Kostarika je prva priznala nezavosnost Kosova 17. februara 2008. godine.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je Selaković preneo da je Srbija veoma posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu i rešavanju otvorenih pitanja dijalogom, ali i orijentaciji regiona ka što intenzivnijoj saradnji, te je sagovornika upoznao i sa regionalnom inicijativom "Otvoreni Balkan", kao i tokom evropskih integracija Srbije.

Selaković je kolegi iz Kostarike poručio i da je Srbija zainteresovana za unapređenje saradnje i oživljavanje političkog dijaloga sa Кostarikom, kao i da je potrebno intenzivirati kontakte i susrete zvaničnika dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije  ukazao je i da prisustvo specijalnog izaslanika predsednika Srbije na nedavnoj ceremoniji inauguracije predsednika Rodriga Čavesa Roblesa jasno pokazuje rešenost Srbije da sa Кostarikom ojača dijalog i saradnju. 

Takođe, Selaković je izrazio nadu da će značajan jubilej koji Srbija i Kostarika  obeležavaju, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, biti prilika i da će ministar Tinoko do kraja godine poseti Beograd.

Selaković je govorio i o mogućnostima za jačanje ekonomske saradnje, naročito u oblasti poljoprivrede, ali i saradnji u oblasti sporta, kulture, prosvete, ujedno, izrazivši zadovoljstvo što će tokom posete imati susrete i konkretne razgovore sa tri ministra Kostarike.

Nakon današnjeg sastanka, ministri Selaković i Tinoko potpisali su Memorandum o razumevanju o uspostavljanju mehanizma političkih konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova, Memorandum o razumevanju o saradnji Diplomatske akademije MSP Srbije i Diplomatskog instituta "Manuel Maria de Peralta" MSP Кostarike, kao i Zajedničku deklaraciju o proglašenju novog datuma uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kostarike, kojim je usaglašen 27. oktobar 1882. za dan započinjanja bilateralnih odnosa dve države.

Selaković je sa resornim kostarikanskim kolegama potpisao i Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.