Selaković: Srbija će podržati članstvo KiM u SE kada pokrajine budu deo međunarodnih institucija

Nikola Selaković.jpg
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je za Kosovo onlajn da će Srbija podržati članstvo Kosova u Savetu Evrope, tek onda kada pokrajine i regioni počnu da postaju članovi međunarodnih institucija.

On je tako reagovao na izjavu kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale koja je rekla da se nada da će Srbija podržati zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope.

"Na ciničnu i apsurdnu opasku prištinske ministarke Donike Gervale Švarc da će Beograd podržati članstvo takozvanog 'Кosova' u Savetu Evrope, mogu samo da odgovorim da ćemo razmisliti o takvoj mogućnosti onog trenutka kada postane moguće da se u Savet Evrope učlanjuju pokrajine i regioni", kazao je Selaković.

On je ocenio da su privremene institucije samouprave u Prištini apliciranjem za članstvo u Savetu Evrope još jednom dokazale da su neodgovornost i jednostranost princip njihovog funcionisanja i da nemaju iskrenu nameru da kroz dijalog sa Beogradom dolaze do rešenja koja bi doprinosila stabilnosti i napretku našeg regiona.

Selaković je istakao da će Srbija odgovorno reagovati na kršenje Vašingtonskog sporazuma.

"Srbija će, siguran sam, kao suverena zemlja, reagovati na odgovoran način, diplomatskim i političkim sredstvima, na odluku Prištine da bezobzirno prekrši Vašingtonski sporazum, i tako ćemo stati u odbranu, ne samo svojih interesa, već i osnovnih principa međunarodnog prava", kazao je Selaković za Kosovo onlajn.

Ministar spoljnih poslova Srbije kazao je da kršenje ljudskih prava Srba na Kosovu predstavlja programsko i ideološko delovanje svih kosovskih vlada.

"Prijem samoproglašenog "Кosova" u Savet Evrope doveo bi tu organizaciju u koliziju sa postulatima na kojima počiva, jer kršenje ljudskih prava Srba i drugih nealbanaca na КiM je programska i ideološka konstanta u delovanju ove i svih prethodnih vlada privremenih institucija samouprave u Prištini", kazao ej Selaković.