Selaković: Srbija ne može da prihvati rezultate referenduma na istoku Ukrajine

Nikola Selaković
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da Srbija ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima jer bi to, kako je istakao, bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima, prenosi RTS.

Nikola Selaković je na konferenciji za novinare, na pitanje da li će Srbija prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regionima, rekao da u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i opšte prihvaćenim principima i normama međunarodnog javnog prava Srbija ne može da prihvati te rezultate.

"Sa jedne strane je principijelna naša posvećenost principima i pravilima međunarodnog javnog prava, Povelji Ujedinjenih nacija, a sa druge strane to bi bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima, potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica", rekao je Selaković.

Naveo je i da se plan konsulatacija sa MSP Rusije potpisuje od 1996. godine i da je reč o tehničkoj stvari i da nema kao temu konsultacije bezbednosne politike.

"To je dokument koji se potpisuje od 1996. godine, reč je o tehničkoj stvari, koja, pogotovo ove godine, pored bilateralnih konsultacija koje se tiču Ujednjinih nacija, a što je za nas posebno važno zbog Kosova i Metohije, nema kao temu konsultatcije bezbednosne poltiike", istakao je on.

Selaković je kazao da se potpisanim sporazumom uređuju bilateralni odnosi, kao i multilateralni, te da se takav sporazum godinama već potpisuje. Imajući u vidu aktuelnu situaciju, Selaković je kazao da je njegov lični stav da je Srbija mogla i da odbije da potpiše sporazum, ali da u njemu ne vidi ništa suštinski sporno zbog čega bi saradanja Srbije i Rusije natom planu trebalo da bude prekinuta.

"Sve što se tiče poslednjih nekoliko sati napada i li pitanja vezanih za taj plan nisu ništa drugo nego traženje dovoljnog razloga da se Srbija napadne ili pokuša da se disciplinuje", ocenio je on.