Selaković u Gabonu: Sa uređenom Srbijom svi žele da sarađuju

Selaković-Bongo
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas, u okviru višednevne zvanične posete zemljama centralne Afrike, sastao se sa predsednikom te centralnoafričke države Alijem Bongom, šefom diplomatije Pakomom Mubeleom, ministrom  poljoprivrede Biendijem Magangom i sa ministrom odbrane Mihaelom Musom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Na sastanku sa Bongom Selaković je poručio da je Srbija opredeljena da unapređuje ukupnu saradnju sa Gabonom, a predsedniku Bongu preneo je pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i spremnost da u narednom periodu bude realizovan susret dvojice šefova država.

Selaković se osvrnuo na činjenicu da dve države imaju dugu tradiciju prijateljskih odnosa i ukazao da upravo to prijateljstvo treba iskoristiti kao osnovu za dalji razvoj političke i ekonomske saradnje.

"Šef srpske diplomatije kazao je da je Gabon postavio ozbiljne planove ekonomskog razvoja navodeći da tu ima prostora za saradnju u industrijalizaciji zemlje, poljoprivredi, izgradnji prehrambene industrije, kako i za prenos iskustava na raznim poljima", navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Nakon svih sastanaka Selaković je rekao da je sa sagovornicima u Gabonu razmotrio mogućnosti produbljivanja saradnje u različitim oblastima, kao što su poljoprivreda, industrija, savremene tehnologije, zdravstvo i odbrana. 

Prema njegovim rečima, predsednik Bongo je izrazio želju da u što skorijem vremenu poseti Srbiju.

"Gabon je centralnoafrička država u kojoj su na svakom koraku vidljivi tragovi rada nekadašnje srpske i jugoslovenske građevinske industrije i ovde smo zemlja koja ima izuzetno ozbiljnu i dobru reputaciju“, kazao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, predstavnici različitih resora žele da dođu u Srbiju i već ćemo u martu imati posetu predstavnika Ministarstva spoljnih poslova koji će doći na političke konsultacije ali i predstavnika gabonske agencije za promociju privredne saradnje. 

"Ono što ostaje kao dobar utisak jeste to što sa našom Srbijom svako želi da radi, da je ugled Srbije i naročito predsednika Vučića svugde u svetu, i ovde u Africi i na drugim mestima gde sam bio, nešto po čemu nas prepoznaju i na čemu nam čestitaju. Sa ozbiljnom, modernom i uređenom Srbijom, koja je drugu godinu zaredom najbrže rastuća ekonomija Evrope, svako želi da sarađuje“, istakao je Selaković, navodi se u saopštenju.  

Tokom posete potpisani su Opšti sporazum o saradnji između Vlade Srbije i Gabona i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Ministar spoljnih poslova Srbije će, nakon Ekvatorijalne Gvineje i Gabona, zvaničnu posetu zemljama centralne Afrike nastaviti odlaskom u Sao Tome i Prinsipe i Kamerun.