Selaković: Veoma značajna podrška Grčke u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije 

Selaković i ambasador Grčke
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Grčke u Beogradu Jorgosom Diakofotakisom i tom prilikom naglasio da je veoma značajna podrška Grčke u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

Selaković je podvukao i da je veoma značajna podrška Grčke naporima za postizanje trajnog i održivog rešenja za pitanje Кosova i Metohije, istakavši da ovakva podrška prijateljske Grčke uvek ima poseban sentiment za Srbiju i srpski narod.

Poručio je da Srbija pridaje veliki značaj prijateljstvu i bilateralnoj saradnji sa Grčkom, čemu svedoči strateško partnerstvo uspostavljeno između Srbije i Grčke.
 
Prema rečima ministra, prilika za potvrđivanje takvih odnosa i nastavak političkog dijaloga biće i njegova predstojeća zvanična poseta Atini početkom naredne nedelje. 

Šef srpske diplomatije preneo je da očekuje da će, po smirivanju epidemiološke situacije, u Beogradu biti održan Četvrti sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Kako je naveo, Srbija je zainteresovana i za dalje intenziviranje dijaloga sa Grčkom i u okviru regionalne saradnje, gde posebno mesto ima trilateralni format sa Republikom Кipar.

Selaković je zahvalio na kontinuiranoj podršci Grčke evropskim integracijama Srbije, kao i aktivnoj podršci te zemlje politici proširenja EU. 

U tom smislu, ministar je ukazao na to da Beograd smatra da što skorija integracija svih zemalja Jugoistočne Evrope u EU predstavlja jedinu realnu garanciju za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona.

Кada je u pitanju ekonomska saradnja, Selaković je rekao da očekuje njeno dalje unapređenje i još veće prisustvo grčkih investicija na tržištu Srbije.

Кao oblasti gde postoji značajan potencijal, Selaković je ukazao na turizam, proizvodnju hrane, ali i na zajedničke projekte u oblasti energetske i saobraćajne infrastrukture kao što je izgradnja brze železnice Budimpešta-Beograd-Solun-Pirej.