Selaković zahvalio Keniji na principijelnom stavu o nepriznavanju Kosova

Selaković i Namvambe.jpg
Izvor: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Kenije Ababuom Namvambeom kojem se zahvalio na principijelnom stavu Kenije u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, prenosi Tanjug.

Selaković je u Najrobiju istakao da očekuje da će Srbija i Kenija nastaviti da se pomažu u međunarodnim forumima, u skladu sa nacionalnim prioritetima. 

Tokom razgovora konstatovano je da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri, kao i da se očekuje nastavak unapređenja saradnje i dalje intenziviranje političkog dijaloga.

Selaković je naveo da je Srbija ponosna na dugu istoriju odnosa i saradnje i ukazao da ti odnosi i saradnja datiraju još iz vremena SFR Jugoslavije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.

U tom smislu, ministar je uručio pozivno pismo Namvambeu za ministarku spoljnih poslova Kenije Rejčel Omamu i delegaciju te zemlje da prisustvuju obeležavanju 60 godina od prve Konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu, u oktobru ove godine.

Namvambe i Selaković saglasili su se u oceni da je ekonomska saradnja dve zemlje nedovoljno razvijena, ali i da postoji značajan potencijal za njeno unapređenje, posebno u oblasti poljoprivrede, farmacije, građevinarstva, teške industrije i energetike.

Šef srpske diplomatije ukazao je i na saradnju dve zemlje u okviru projekta "Svet u Srbiji" i rekao da Srbija namerava da naredne akademske godine poveća broj stipendija za buduće studente iz zemalja nesvrstanih, sa ciljem da pruži priliku novim generacijama da se u sve većem broju obrazuju na fakultetima u našoj zemlji.