Selaković zahvalio na poziciji Svete Stolice po pitanju nepriznavanja Kosova

Nikola Selaković i apostolski nuncije nadbiskup Lućano Surijani
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković primio je u oproštajnu posetu apostolskog nuncija nadbiskupa Lućana Surijanija i tom prilikom zahvalio na principijelnoj poziciji Svete Stolice po pitanju nepriznavanja Kosova. 

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je informisao sagovornika o situaciji na terenu i stanju dijaloga Beograda i Prištine i ponovio posvećenost Beograda dijalogu u cilju rešavanja otvorenih pitanja i postizanja održivog rešenja.

Selaković je izrazio zadovoljstvo veoma dobrim i stabilnim odnosima Srbije i Svete Stolice i istakao da je Srbija jasno opredeljena za negovanje i unapređivanje takvih odnosa, s posebnim akcentom na održavanje redovnog političkog dijaloga na svim nivoima.

Takođe, ministar Selaković je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci evropskim integracijama Srbije i država zapadnog Balkana, posebno na zalaganju za brži proces prijema u EU i ohrabrivanju država članica da pomognu i podrže taj proces. 

Šef srpske diplomatije istakao je opredeljenost Srbije za skladne regionalne odnose i izrazio uverenje da će inicijativa "Otvoreni Balkan" u budućnosti donositi sve više plodova i koristi zemljama učesnicama. 

Selaković je zahvalio Surijaniju na uspešnom mandatu, poželevši mu mnogo uspeha u obavljanju naredne dužnosti - apostolskog nuncija u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.