Selaković: Značajna podrška Indonezije našim stavovima po pitanju Кosova

Selaković sa koleginicom iz Indonezije
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Njujorku sa ministarkom spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi i naglasio da je za Srbiju od posebnog značaja podrška Indonezije u vezi sa pitanjem Кosova, kao i pomoć koju Srbiji pruža u međunarodnim organizacijama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

Selaković je upoznao ministarku Marsudi sa trenutnom situacijom na Kosovu i poslednjim potezima Prištine, kao i konstantnim odbijanjem Prištine da primeni odredbe Briselskog sporazuma. 

Šef srpske diplomatije je konstatovao da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja, podsetivši da datiraju iz perioda formiranja Pokreta nesvrstanih zemalja i bliske saradnje predsednika Tita i Sukarna.

S tim u vezi, Selaković je posebno istakao da je od velikog značaja učešće ministarke Marsudi i delegacije Indonezije, kao jedne od osnivača Pokreta nesvrstanih, na komemorativnom skupu u Beogradu povodom 60. godišnjice prve konferencije PNZ.

Prema rečima ministra, Srbija je opredeljena za dalje unapređenje političkog dijaloga sa Indonezijom, čemu bi posebno doprinele posete na najvišem i visokom nivou i unapređenje ekonomske saradnje.

Selaković je izrazio je nadu da će ministarka Retno Mersudi doći u zvaničnu bilateralnu posetu Srbiji, ali i da će on biti u prilici da poseti Indoneziju.

Ministar Selaković je napomenuo da mogućnosti za proširenje privredne saradnje postoje u mnogim oblastima, poput poljoprivrede, IT, infrastrukture, energetike, turizma i hemijske industrije.

Ministri su razgovarali i o organizaciji bilateralnih političkih konsultacija na nivou pomoćnika ministra, petih po redu, koje bi trebalo da se održe u Beogradu.

Selaković je informisao indonežansku ministarku sa aktivnostima Srbije u borbi protiv koronavirusa, izgradnjom bolnica, proizvodnjom vakcina u Srbiji i donacijama vakcina prijateljskim državama kojima je pomoć potrebna.

Ja
24. Septembar 2021.
Hvala Indonesija za vasu podrsku srbiji po pitanju kosova !!!