Seljimi: Doći će do velikih tenzija ukoliko se potvrdi optužnica protiv Tačija i Veseljija

seljim seljimi
Izvor: Klan Kosova

Ministar pravde Seljim Seljimi kaže da bi moglo doći do velikih tenzija ukoliko se potvrdi optužnica Specijalnog suda protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, prenosi Gazeta Ekspres.

Dodao je da su izjave Specijalizovanih veća vezane za Tačija i Veseljija uznemirujuće, ali da veruje u pravdu.

“To me uznemirava i izaziva nezadovoljstvo i o tome sam javno govorio. Izašla je izjava Specijalizovanih veća koja je više politička jer mislim da Tužilaštvo ne treba da objavljuje izjave već treba da vrši istrage i podiže optužnice. Ali kad se udari na predsednika zemlje, na bivšeg predsednika skupštine, takve izjave su uznemirujuće”, rekao je Seljimi.

Naglasio je da je Specijalni sud pripada pravosudnom sistemu Kosova, jer je izglasan u skupštini na osnovu ustavnog amndmana i mora da radi posao kao što to rade i drugi sudovi na Kosovu.

„Tenzije ćemo moći da kontrolišemo, jer verujemo u pravdu i znamo da je naš rat bio čist, to je u mnogim slučajevima dokazano u Hagu. Ne bismo se trebali da se plašimo pravde, ali kad pravda teži nekakvoj politici, onda smo zabrinuti, jer vođenje politike sa pravdom je neka vrsta društvenog štapa koji nam je nametnut. Verujemo u pravdu, uvek smo verovali u pravdu, pravda će sigurno izaći na videlo kao i u drugim slučajevima", rekao je Seljimi.

Ministar pravde smatra da ne postoji rizik od podizanja optužnice protiv lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramušaa Haradinaja.

„Haradinaja je Haški tribunal dva puta oslobađao, mislim da je njegov slučaj zaključen čak i u Specijalizovanim većima“, rekao je Seljimi.

Istakao je da je ga zabrinjava “misteriozan način na koji su pristupili celom tom slučaju”, jer, kako je rekao “mislim da nema potrebe za svom tom mistikom – ako postoje dokazi, treba da sledi krivični postupak, a ne izjave”.

“Pozivi koji su poslati vrlo često su bili nejasni i nije se znalo da li se neko poziva kao svedok, optuženi ili osumnjičeni. To je stvorilo maglu, ali mi se ne bojimo pravde“, rekao je Seljimi.

Seljimi je između ostalog rekao da je rat OVK bio plemenit i da Specijalizovana veća ne treba da se plaše da će neko pobeći od pravde, jer su svi njegovi članovi u stanju da svedoče o plemenitom ratu koji su vodili.