Seljimi: Od svih poseta zvaničnika Kosova značajna samo Gervalina Izraelu, Kosovo sabotira Haradinajevu posetu SAD

Seljim Seljimi
Izvor: Reporteri

Bivši ministar pravde Seljim Seljimi kazao je da je od svih poseta u kojima su trenutno lideri Kosova, jedino je značajna poseta ministarke spoljnih poslova Donike Gervale Izraelu. Istovremeno, on je kazao da posetu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja Americi sabotira predstavništvo Kosova u Vašingtonu, prenosi Telegrafi.

"Od tri posete kreatora spoljne politike, samo poseta ministarke spoljnih poslova Donike Gervale Izraelu imala smisla jer je to radna i planirana poseta. Što se tiče posete predsednice Vjose Osmani, ona ima svečani karakter. Morala je da lobira za posete zemljama koje nisu priznale Kosovo", rekao je Seljimi.

On je istakao da je program Kurtijeve posete Sjedinjenim Američkim Državama još uvek misterija.

"Najavljeno je da će se Kurti sastati sa zvaničnicima, ali nije nam rečeno sa kim će se sastati čak i ako su na niskom nivou. Kurtijeva megalomanija da se sastaje samo sa svetskim liderima ne dozvoljava mu da priča o sastancima u SAD", kazao je on.

Sa druge strane, tvrdi Seljimi, posetu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja SAD sabotirala je kosovska ambasada u Americi.

"Ambasada je zvanično obaveštena o ovoj poseti, ali je došlo do sabotaže ove posete jer konzulat u Njujorku nije dobio dozvolu od ambasade u Vašingtonu da organizuje sastanke sa sunarodnicima u prostorijama konzulata", naveo je Seljimi.

Premijer Aljbin Kurti boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, predsednica Osmani u Južnoj Americi, dok je ministarka spoljnih poslova Donika Gervala u poseti Izraelu. Lider ABK Ramuš Haradinaj takođe boravi u poseti Sjedinjenim Državama.