Seljimi predložio usvajanje Rezolucije od tri tačke

Redžep Seljimi
Izvor: Printscreen

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje u Skupštini Kosova Redžep Seljimi predložio je da poslanici Skupštine Kosova danas glasaju o Rezoluciji koja se sastoji iz tri tačke.

Seljimi je naveo da Kosovo mora da bude privrženo principu obostranog priznanja, koje bi trebalo da usledi od strane Kosova i Srbije.

Kao drugu tačku predložene Rezolucije, istakao je da suverenitet Kosova ne može niko da ugrozi, niti iko ima pravo da vodi pregovore koji će narušiti teritorijalni integritet i celovitost Kosova.

U skladu sa Ustavom Kosova i presudom Ustavnog suda naglašava se i da Vlada Kosova ima mandat da vodi dijalog sa Srbijom i pripremi pregovore koji će za krajni cilj, kako je Seljimi istakao, imati reciprocitetne mere i priznanje Kosova od strane Srbije.

Braneći stav premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji se odnosi na privremeno ukidanje takse, Seljimi je rekao da "opozicija ima nerazume i nedefinisane stavove, te da odnose sa SAD mogu da ugroze jedino korupcija, nepotizam, mafija, potkradanje države i sve ostale kriminalne radnje koje su se dešavale sa prethodnom vlašću".

"Mi smo zahvalni trajnim odnosima prijateljstva sa SAD i oni su dublji nego što govori opozicija i to se ne može zloupotrebiti", istakao je između ostalog Seljimi. 

Poslanik Samoopredeljenja je naglasio i to da je kosovski predsednik Hašim Tači rekao da su oni (Samoopredeljenje) ugrozili interese i zapitao:

"Kako smo to ugrozili odnose i interese prema zahtevima koje je Kosovu već postavio Vučić?"

Seljimi je naglasio da je predsednik Tači taj koji je postavi interese Kosova na vagu sa Vučićem.