Seljmanaj: Ne znamo šta je platforma Vlade Kosova u dijalogu, potpuna netransparentnost

Driton Seljmanaj
Izvor: Telegrafi

Bivši zamenik premijera Driton Seljmanaj iz DSK izneo je ozbiljne primedbe na vladu Aljbina Kurtija o tome kako vodi dijalog, dodajući da ne znaju šta je platforma, prenosi Ekonomia online.

Prema njegovim rečima, pristup Vlade uz potpunu netransparentnost je zastrašujući pristup. 

Seljmanaj je naglasio da je nekadašnja vlada Avdulaha Hotija pitanje dijaloga uokvirila samo sveobuhvatnim sporazumima uz obostrano priznanje.

"I ovde imam zapažanja o načinu na koji je ova (Kurtijeva) vlada pristupila procesu dijaloga. Minimalna transparentnost gotovo da i ne postoji. O tome se uopšte ne raspravlja u skupštini. Uprkos tome što smo u skupštini imali rezolucije koje obavezuju vladu da izveštava pre svakog procesa dijaloga i pre svake posete (Briselu) i nakon povratka. Uopšte ne izveštava. Mi ne znamo šta je politička platforma dijaloga ove vlade niti koja je strategija ove vlade. Vlada Kosova se ne usuđuje da se, posle 10 godina pregovora sa Srbijom, vrati konkretnim pitanjima i tako može da prođe još 10 godina", naveo je Seljmanaj. 

Prema njegovim rečima, glavno pitanje za vlada Avdulaha Hotija je bilo međusobno priznanje i da sporsazum ne utiče na ustavni okvir Kosova. 

"Pristup (Kurtijeve) vlade je potpuni nedostatak transparentnosti, totalni nedostatak platforme za dijalog. Ovo je zastrašujući pristup. U međuvremenu, imamo važan zamah da damo epilog ovom pitanju", rekao je Seljmanaj.