Seljmanaj: Sa ili bez Kurtija Vašingtonski sporazum će se realizovati

Driton Seljmanaj
Izvor: Klan Kosova

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Seljmanaj izjavio je da je premijer Kurti s poštovanjem pominjao SAD samo kada su stizala oklopna vozila i kada je Kosovu ponuđeno pola miliona vakcina za spasavanje građana od pandemije kovida-19, a da kada je reč o sprovođenju obaveza, gura glavu u pesak, piše Kljan Kosova.

On je na Fejsbuku napisao da je Vlada Kosova na čelu sa premijerom Hotijem učinila pravi korak, od istorijskog značaja za državu, potpisivanjem sporazuma koje su inicirale SAD i koji je potpisan u Beloj kući u Vašingtonu uz prisustvo predsednika Trampa. Kako navodi, taj sporazum je bio koristan za Kosovo u ekonomskoj dimenziji, u vidu infrastrukturnih ulaganja u puteve, železnicu, podsticaja za američka ulaganja za podršku malim i srednjim preduzećima i umnožavanje energetskih resursa kroz gasnu mrežu, kao i u mnogim drugim dimenzijama.

"U dimenziji jačanja našeg međunarodnog subjektiviteta: priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom, posle dugog perioda bez ikakvog priznanja države Kosovo? U dimenziji regionalne saradnje: operacionalizacija zajedničke granične tačke u Merdaru koja olakšava slobodno kretanje građana sa posebnim naglaskom na naše sunarodnike, pridruživanje inicijativama za regionalnu ekonomsku saradnju i priznavanje diploma i stručnih uverenja", napisao je Seljmanaj.

On je naveo da ovaj sporazum pridaje posebnu važnost osetljivom pitanju nestalih osoba, jer se obe strane obavezuju da će ubrzati napore na lociranju i identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih osoba.

"Treba zapamtiti koliko je dugo vlada Hotija bila na dužnosti, a u svim tačkama ovog sporazuma preduzeti su konkretni koraci za njegovu realizaciju. A gde smo danas posle godinu?! Nema nijednog poteza Kurtijeve vlade za sprovođenje ovog sporazuma", rekao je Seljmanaj.

On dodaje da su Kurti i njegova stranka dosledno izražavali svoje stavove kako neće poštovati i sprovoditi Vašingtonski sporazum jer je protiv volje naroda, demokratskog poretka, jer predstavlja "štetu, sramotu i opasnost za Kosovo", da nema pravnu vrednost pošto nije donet na ratifikaciju u Skupštinu i jer nedostaje potpis predsednika Trampa. 

"Vreme je pokazalo da je sve ovo neistina, nestabilan i protivdržavni pristup. Svidelo se to nekome ili ne, Vašingtonski sporazum je jedan od istorijskih sporazuma za narod i državu Kosovo. Svako ko pokuša da relativizuje značaj ovog sporazuma je protiv Kosova i njegovih strateških interesa", naveo je poslanik DSK.

Seljmanaj je uveren da će se, sa ili bez Aljbina Kurtija, ovaj sporazum "realizovati, tačka po tačka".

"Zakasnili smo, da, ali nema drugog rešenja", zaključio je on. 

Rados
04. Septembar 2021.
Bravo Seljamanaj bravo Prizrenac svaka rece ti je na mestu.Kosovo trebaju ovakvi ljudi koji su za naoredak za pomirenje sa Srbijom za saradnju sa Evropom a ne drzati stalno Kosovo izolovanim.