Sentić: Nakon neuspešnog referenduma poštovanje prava Srba ostaje izazov

Srđan Sentić
Izvor: Fejsbuk

Referendum za smenu gradonačelnika na severu Kosova je propao usled niske izlaznosti birača, a Srđan Sentić, zamenik kosovskog Ombudsmana, ocenjuje za KoSSev da ovakav ishod može dodatno otežati već kompleksnu političku situaciju i izazvati neizvesnost u pogledu budućih koraka.

Institucija Ombudsmana obišla je danas sve opštine na Severu Kosova u kojima se glasalo za ili protiv smene gradonačelnika. Zamenik Ombudsmana, Srđan Sentić, posetio je biračka mesta u opštinama Severna Mitrovica i Leposavić.

Upitan o tome da li je uočio nepravilnosti u biračkim centrima, Sentić se osvrnuo na kamere koje se na Kosovu po prvi put koriste tokom izbornih procesa.

„Odluka Centralne izborne komisije (CIK) da instalira kamere na biračkim mestima predstavlja presedan u praksi organizovanja izbornih procesa na Kosovu. Međutim, njihova upotreba izaziva zabrinutost građana zbog potencijalnog narušavanja tajnosti glasanja i stvaranja osećaja pritiska, posebno zbog postavljanja kamera u blizini biračkih kabina“, navodi Sentić.

Kaže da je tokom posete biračkim mestima u Leposaviću i Severnoj Mitrovici primetio da su biračke kabine postavljene naopako, što je u suprotnosti sa standardnom praksom zaštite tajnosti glasanja.

„Ovakvi propusti mogu biti interpretirani kao pokušaj zastrašivanja birača, a kamere bi mogle ne samo snimiti identitet glasača, već i ugroziti tajnost njihovog glasanja“, poručuje sagovornik KoSSev-a.

Ukazuje i na izveštaje organizacija koje su pratile današnji izborni proces:

„Neka biračka mesta nisu ispunila tehničke uslove, uključujući nedovoljnu udaljenost između birača, članova opštinskih izbornih komisija, posmatrača i predstavnika medija. Takođe, zabrinjavajuće je to što su pojedini posmatrači i mediji prijavili prisustvo pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije na biračkim mestima, posebno u zgradama opština Leposavić i Zvečan, što sam lično primetio u slučaju zgrade opštine Leposavić“, naveo je.

Konstatuje i da građani nisu bili adekvatno informisani o lokacijama biračkih centara, te da to nisu mogli ni da ustanove preko usluge dostupne na sajtu CIK-a.

„Konačna odluka o lokacijama biračkih centara doneta je samo dan pre održavanja glasanja. U većini slučajeva, biračka mesta nisu ispunila uslove za glasanje osoba sa posebnim potrebama, a nije bilo ni vidljivih oznaka ispred biračkih centara“, navodi on.

Zabrinjavajuće stanje

Upitan o niskoj izlaznosti, Sentić poručuje da neučestvovanje u konkretnom političkom procesu predstavlja demokratski stav kojim se izražava volja građana, ali i ukazuje na zabrinjavajuće stanje.

„Odsustvo učešća u glasanju za promenu gradonačelnika ukazuje na prisutnost zabrinjavajućeg stanja koje zahteva adekvatnu pažnju i rešavanje briga i potreba građana koji žive na Severu Kosova, uz poštovanje demografske strukture“, rekao je on.

Naglašava da je neophodno usmeravanje napora ka kreiranju i sprovođenju javnih politika koje se oslanjaju na evropske vrednosti i poštovanju ljudskih prava.

„Donosioci odluka bi trebalo da se posvete identifikaciji uzroka ovih problema i njihovom efikasnom rešavanju. Moja očekivanja su da će poštovanje prava i kvalitet života srpske zajednice na Severu Kosova ostati izazovno pitanje nakon veoma slabog odziva birača u procesu glasanja za smenu gradonačelnika“, poručuje.

Ovakav ishod, navodi, može dodatno otežati već kompleksnu političku situaciju i izazvati neizvesnost u pogledu budućih koraka.

„Ključno je da donosioci odluka preduzmu konkretne korake kako bi se osiguralo da prava i interesi građana budu adekvatno zaštićeni, uz poštovanje demokratskih principa, vladavine prava i ljudskih prava. Ovo će zahtevati aktivno učešće svih relevantnih strana, uključujući i neophodnu podršku međunarodne zajednice, radi smanjenja napetosti i stvaranja okruženja koje će omogućiti pravednu reintegraciju i uključivanje u odgovarajuće političke procese“, zaključuje Sentić.