Server: EU greši na Zapadnom Balkanu, bilo bi izuzetno važno da Grčka prizna Kosovo

Danijel Server
Izvor: Tanjug

Kosovo je ispunilo sve zahteve za viznu iberalizaciju i Evropa treba da ima odlučniju i jasniju politiku, da i preostalih pet zemalja EU priznaju Kosovo, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa profesor na američkom Džons Hopkins univerzitetu i stručnjak za Zapadni Balkan Danijel Server.

"Bilo bi izuzetno važno danas, ukoliko bi Grčka priznala kosovsku državu kao nezavisnu, iako Grčka ima ambasadu u Prištini i nema nikakve poente u tome što ga nije priznala. Pomak ka priznanju bi pomogao da dalji dijalog Prištine i Beograda bude plodonosniji", dodao je Server.

Prema njegovim rečima, velika je greška EU što nije više "prisutnija“ na Zapadnom Balkanu.

"Što se SAD tiče jasno je da postoji mnogo drugih prioriteta i Zapadni Balkan nije najvažniji deo sveta za SAD. Ali, tokom tog unipolarnog perioda devedesetih nismo imali problem nigde drugo i mogli smo da uradimo šta smo hteli na Balkanu i jesmo na kraju, iako smo oklevali tri i po godine u BiH, a onda ponovo, na Kosovu. No, situacija sa EU je malčice drugačija. To što Evropa ne obraća pažnju na Zapadni Balkan je strateška greška, ali, u isto vreme, moram priznati da ima ljudi u Evropi koji obraćaju pažnju", ocenio je Server.

Server upozorava da postoji potencijalna nestabilnost na Kosovu.

"Na Kosovu smo to videli u martu 2004. u čemu su učestvovali i Srbi i Albanci i to je bilo veoma loše. Mnogo je srpske imovine uništeno. Mnogo više Albanaca je ubijeno, istina, nego Srba, ali je uništeno jako puno srpske imovine i to je bio izgovor za krvoproliće. Nije to loše samo za Srbe, nego i za Kosovo", zaključio je Server.