Server: Srbija postaje voljna marioneta koja pomaže Rusiji da stvara nevolje na Balkanu

Danijel Server
Izvor: Tanjug

Profesor Univerziteta "Džons Hopkins“ i analitičar Danijel Server je u intervjuu za Gazeta ekspres rekao da je  reciprocitet Kosova Srbiji sa registarskim tablicama pravi princip i da njegova implementacija mora biti uspešna.

Prema njegovim rečima umešanost SAD u dijalog može biti od pomoći, ali i naglašava da je Beograd postao ruska marioneta.

„Srbija postaje voljna marioneta koja pomaže Rusiji da stvara nevolje na Balkanu. Više ne sedi na dve stolice već samo na antidemokratskoj. Vašington i Brisel moraju da se probude u toj realnosti“, rekao je Server.

Smatra da međunarodni zvaničnici treba da reaguju na vojnu demonstraciju snaga Srbije prema Kosovu.

"EU i SAD treba da kažu Srbiji da je demonstracija vojnih snaga neprihvatljiva i da NATO neće samo braniti teritorijalni integritet Kosova, već će biti spreman i da ograniči saradnju sa Srbijom ako nastavi da predstavlja vojnu pretnju komšijama “, rekao je Server.

Govoreći o reciprocitetu, o probnim tablicama za vozila sa srpskim registarskim tablicama, uredbi koja je stupila na snagu 20. septembra Server je smatra ispravnom.

„Mislim da je reciprocitet pravi princip, ali i implementacija mora biti uspešna. Još nije jasno da li će to biti ", rekao je Server.

Komentarišući hitan sastanak pregovarača Prištine i Beograda koji se održava danas u Briselu, Server kaže da američko učešće može biti korisno.

„Mislim da SAD mogu biti od pomoći, ali prepustiću kolegama diplomatama da odluče o pitanju direktne umešanosti. Nedostatak je to što bi učešće SAD dovelo do pritiska sa srpske strane da se Rusija umeša. To bi bila loša ideja", rekao Server.

Ja
29. Septembar 2021.
Nema zasta da stvara nevolje nije srbija takva to su normalni i razumni narod i ljudi!!!
Ja
29. Septembar 2021.
Jer je kosovo srbija i te tablice se vaze!!!
Косовац
29. Septembar 2021.
А што нико од вас западњака не помиње ЗСО или резолуцоју 1244?
Ja
29. Septembar 2021.
ZSO se treba resiti!!!
Miodrag iz Peći
29. Septembar 2021.
Ako hoćete reciprocitet onda će ga biti. Na svako uključenje SAD ukljućićdeće se i Rusija i Kina. Problem KiM je ne samo evropski ili EU već svetski.