Server: Vašington mora da neutrališe uticaj Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu

Danijel Server
Izvor: Tanjug

Buduća vašingtonska administracija trebalo bi da neutrališe uticaj Kine i Rusije na Zapadnom Balkanu, rekao je Danijel Server, direktor Instituta za spoljnu poitiku i rešavanje sukoba na Univerzitetu "Džon Hopkins", apostrofirajući, posebno, Srbiju, prenosi Tanjug.

On je, na Odboru za spoljnu politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa, ocenio da ruski uticaj ne bi bio ni blizu toliko osetan u Srbiji koliko jeste, da srpske vlasti to ne omogućavaju.

"Predsednik Vučić je otvorio svoje medije Rusiji i naneo štetu Glasu Amerike, koji je nakon višedecenijskog prisustva u Srbiji sveden na najmanju meru. To bi trebalo da bude jedan od prioriteta za novu američku administraciju", smatra Danijel Server.

Na pitanje moderatora kako bi SAD trebalo da se vrate kao aktivan i značajan politički faktor za postizanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu, posebno u odnosima između Srbije i Kosova, Server je najpre ocenio da je u ovom trenutku uticaj Rusije i Kine daleko veći, ali da će Rusija, zbog unutrašnjepolitičkih problema, u naredne četiri godine biti, "po svemu sudeći, više okrenuta sebi".

On se složio sa ocenom Janoša Bugajskog da bi američke obaveštajne agencije morale posebno da obrate pažnju na odnose između Rusije i Kine i njihove zajedničke aktivnosti, koje bi, kako kaže, mogle da ugroze uticaj SAD.

“Korupcija nagriza društva Zapadnog Balkana. Verujem u ulogu privatnog sektora koji bi mogao da poboljša život građana, ali najvažnije je da se SAD ponovo aktivno uključe u rešavanje pitanja između Srbije i Kosova. Nismo uspeli da ostanemo dovoljno aktivni na Kosovu i prepustili smo rešavanje gorućih pitanja korumpiranim političarima. Sada korupcija izjeda ta društva, a pozitivnog pomaka nema. Ne samo na Kosovu, već ni u BiH, niti u Srbiji", rekao je Server.

Server je podsetio da Kosovo ne priznaje pet zemalja članica EU i ukazao da bi SAD trebalo da sarađuju sa EU kao celinom, ali da bi morale da ožive i ojačaju saradnju na realciji Velika Britanija- Nemačka - SAD, koja je osnova za uravnoteženu politiku i prema Zapadnom Balkanu.

"Tu osovinu bi trebalo obnoviti i to bi bio moj savet za novu američku administraciju”, zaključio je Danijel Server.