Severna Makedonija: Ministri Petrovska, Osmani i Grubi osudili događaje na Kosovu

Vlada Severne Makedonije
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Ministri iz Severne Makedonije osudili su jučerašnje incidente na severu Kosova pružajući punu podršku Kforu i budućim aktivnostima te misije.

Ministarka odbrane te zemlje Slavjanka Petrovska je putem svog Fejsbuk profila osudila incidente na severu Kosova, gde je juče u ranim jutarnjim časovima ubijen pripadnik kosovske policije.

"Oštra osuda za incident koji se dogodio na Kosovu i za sve one koji su doprineli da se to dogodi. Od modernih političkih lidera se očekuje da donesu mir i prosperitet, a ne podele i sukobe. Puna podrška Kforu i svim njihovim budućim aktivnostima u cilju garantovanja mira i stabilnosti u regionu", poručila je Petrovska.

Prethodno su prvi potpredsednik Vlade Severne Makedonije Artan Grubi i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani osudili incidente na severu Kosova, izrazili saučešće porodici poginulog policajca i apelovali na brzo pronalaženje počinilaca i stabilizaciji situacije.

Grubi je ocenio da je napad i ubistvo kosovskog policajca "pokušaj izazivanja krize i sukoba sa posledicama po mir, stabilnost i bezbednost našeg regiona".

Apelovao je na budnost i zrelost, hitno hapšenje ubica, stabilizaciju situacije, odlučnost da se uspostavi red i zakon i blisku saradnju sa međunarodnom zajednicom.

Ministar inostranih poslova Bujar Osmani osudio je napad na Fejsbuku.

"Ovaj čin nasilja mora biti detaljno istražen i procesuiran. Stabilnost i bezbednost Kosova neće biti narušeni aktima nasilja. Bezbednost građana je na prvom mestu", istakao je Osmani.