Si i Bajden danas na Baliju o ključnim temama

Džozef Bajden i Si Đinping
Izvor: EPA

Kineski lider Si Đinping doputovaće danas na indonežansko ostrvo Bali na dugo očekivani sastanak sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, uoči samita Grupe 20, koji će pratiti napetost zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi RTV.

Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati o Tajvanu, Ukrajini i nuklearnim ambicijama Severne Koreje, pitanjima koja će se takođe naći pred učesnicima samita G20 koji počinje sutra bez prisustva ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Rojters.

Uoči današnjeg sastanka sa Sijem, Bajden je u razgovoru sa azijskim liderima u Kambodži rekao da će američke komunikacione linije sa Kinom ostati otvorene, kako bi se sprečio sukob, i najavio teške razgovore u narednim danima.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države bi se "energično takmičile" sa Kinom, istovremeno "pazeći da konkurencija ne pređe u sukob".

Bajden je tokom obraćanja delegatima na samitu Istočne Azije u Kambodži naglasio značaj mira u Tajvanskom moreuzu.

Milijarder Ilon Mask, izvršni direktor Tesla Inc i Tvitera, obratio se poslovnom forumu G20 i rekao da ima "previše posla".

Govoreći putem video veze, Mask se pojavio u prostoriji osvetljenoj svećama, u tradicionalnoj indonežanskoj košulji koju su mu poslali organizatori, rekavši da se javlja sa mesta na kojem je upravo nestala struja.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov došao je umesto predsednika Putina na samit G20 jer je, kako je saopšteno iz Kremlja, "šef ruske države previše zauzet".