Sijarto: Iz EU samo sam se ja susreo sa Lavrovom, šteta

Peter Sijarto
Izvor: Ambasada Mađarske u Beogradu

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izrazio je žaljenje što je bio jedini predstavnik EU koji se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama Generalne skupštine UN održane ove nedelje, prenosi RTV.

Sijarto je mišljenja da Evropska unija treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom.

"Žao mi je što sam ja jedini iz EU razgovarao sa njim, jer ako bi više naših kolega razgovaralo sa Lavrovom, to bi moglo da pomogne u rešavanju sukoba, ili bar sigurno ne bi umanjilo šanse za konflikt. I sada smatram da bi u ovim okolnostima trebalo da iskoristimo svaku priliku", rekao je Sijarto za RIA Novosti, a prenosi Tanjug.

Mađarski ministar je naglasio da je u stalnom kontaktu sa Lavrovom.

"Zato što smatram da se razgovor i dijalog moraju nastaviti, posebno u sadašnjim uslovima, kada tenzije rastu, a opasnost od eskalacije rata je, nažalost, realna. Ako ne razgovaramo jedni sa drugima, mi ćemo naneti još ozbiljniju štetu", rekao je Sijarto.

Mađarski ministar je ocenio da "ukoliko ne bude dijaloga između Zapada i Rusije, između Evrope i Rusije, onda sve može da prođe još gore nego što je bilo ranije, što treba izbeći".

Takođe je rekao da Mađarska ima dovoljne rezerve gasa u svojim skladištima uoči zime zahvaljujući isporukama iz Ruske Federacije, ali da brojne druge evropske zemlje neće moći da prežive zimu bez ruskog goriva. Rekao je da ne može da govori u ime drugih zemalja, ali da Mađarska, ako prestanu isporuke ruskog gasa, neće moći da se nosi sa zimom. Pozvao je svoje kolege u Evropi da, kako je rekao, "budu realni" jer problemi u energetskom sektoru nisu političke, ideološke ili fiktivne prirode.

"To su pravi problemi i moramo ih ozbiljno shvatiti", naglasio je Sijarto.