Sijarto na srpskom: Nastavićemo da gradimo snažno mađarsko-srpsko prijateljstvo

Peter SIjarto
Izvor: Screenshot TV Pink

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto na skupu „Srbija nade“ obratio se na srpskom jeziku, poručujući da su i Mađarska i Srbija zemlje koje se zalažu za sebe i svoje nacionalne interese, sposobne za to, zahvaljujući jakim liderima koji ih vode.

"Čast mi je ponovo stajati pred vama, posle četiri godine u ovom divnom gradu, na sjajnom mestu. Predstavljam narod koji vas Srbe smatra bratskim narodom", rekao je Sijarto.

Dodao je da to nije uvek bilo tako, i da nas je istorija stavila pred mnoga iskušenja, tako da su dve zemlje često jedna drugu doživljavale kao neprijatelje.

"Danas se sve to promenilo i postali smo bratski narodi. Kome možemo da zahvalimo za to? Vašem predsedniku Aleksandru Vučiću. Imate sjajnog predsednika“, rekao je Sijarto.

Ukazao je da je Vučić postigao da umesto istorijskog neprijateljstva, dve zemlje sada veže istorijsko prijateljstvo.

"Pod rukovodstvom Vučića, Sbrija se prema mađarskoj zajednici u Vojvodini odnosi na način koji mozze da posluži kao primer za ceo svet. Mi Mađari smo zahvalni na tome“, poručio je Sijarto.

Bliskost dva naroda ilustrovao je primerom da Mađari, ako igra srpski tim u bilo kom sportu protiv nekoga, osim protiv Mađarske, uvek navijaju za Srbe.

Primetio je da se i Srbija i Mađarska suočavaju sa sličnim izazovima.

„Izloženi smo bespoštednim napadima međunarodnog liberalnog mejnstrima. Zašto nas napadaju? Zato što se Mađari I Srbi zalažu za sebe i svoje nacionalne interese, a sposobni smo za to jer imamo jake lidere. Napadaju nas jer želimo mir u Ukrajini, i ne doprinosimo povećanju rizika od eskalacije rata. Zato što smo privrženi porodičnim vrednostima zato što odbijamo da nam spolja diktiraju“, rekao je Sijarto.

U tom smislu, naveo je da je za dve zemlje zajedničko što u obe postoje političke snage koje služe stranim interesima, i koriste ljudske tragedije kako bi ostvarile političku korist.

„Takve stranke moraju biti redom poražene na izborima, a na sreću to se redovno dešava u obe zemlje. Ti napadi neće prestati ni u budućnosti. Napadaće nas, jer ne mogu da prihvate da mi Mađari i Srbi sledimo svoj nacionalni put i da smo uspešni“, podvukao je Sijarto.

Kako je rekao, tim nasrtajima se ne bi smelo predati.

„Bićemo istrajni. Nastavićemo da gradimo snažnu Srbiju, snažnu Mađarsku i jako madjarsko-srpsko prijateljstvo“, poručio je Sijarto.