Simić: Srbi su na izborima pokazali šta misle o politici Rašića i Kurtija

Igor Simić
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ocenio je da lider Progresivno demokratske partije Nenad Rašić podržavajući politiku Samoopredeljenja i Aljbina Kurtija, podržava i njegove stavove o stvaranju "velike Albanije", kao i gašenje institucija zahvaljujući kojima Srbi opstaju na Kosovu.

"Poštovani građani, imam potrebu da vam pojasnim ove reči kako bi dobile pravi smisao i bile preslikane na realni život. Podrška politici znači podrška nekom programu i planovima tog političara odnosno te stranke"; napisao je Simić na Fejsbuku, osvrćući se na intervju koji je Rašić dao za prištinski portal Ekonomija Onlajn.

Kako je istakao,  Rašić podržava Kurtija i njegovu politiku, a, po njegovim rečima politika Aljbina Kurtija, koja je javno predstavljena, između ostalog se zalaže i za "stvaranje neke nove Velike Albanije (a da podsetimo, za vreme one u toku Drugom svetskom ratu Srbi su masovno nestajali sa Kosova i Metohije); gašenje srpskih institucija zahvaljujući kojima Srbi opstaju na Kosovu i Metohiji, institucija u kojima se naša deca obrazuju, leče, naši građani rade i zarađuju koru hleba; ukidanje prava na srpski jezik koji je, makar na papiru zvaničan i jednak na celoj teritoriji Kosova i Metohije".

Simić je dodao da Rašić svojim podrškom Kurtiju podržava i uvođenje obaveznog vojnog roka.

"Što bi značilo da nam sinovi ka Raški, Kuršumliji, Nišu, prema kumovima, braći i prijateljima idu u uniformama kosovske vojske", istakao je Simić.

Kako je dodao, ta politika podrazumeva i promenu etničke strukture na severu Kosova, "naseljavanjem onih koji nikada nisu živeli na ovim prostorima".

"Bogu hvala, takva politika, koju ste zajedno promovisali u prethodnoj kampanji je poražena snažnom voljom i masovnom izlaznošću Srba na izborima. Sa druge strane, napadi na Srpsku listu, od strane Rašića, Rade Trajković i Đilasove bratije, jer ovakav program nikada nećemo podržati, su potvrda ispravnosti našeg stava, jer smo mi za takvu politiku dobili 96,14 odsto glasova našeg naroda, i od nje nikada nećemo odustati", poručio je Simić.

Kako je dodao, vladavina prava podrazumeva da se Srbima vrati uzurpirana imovina, da se manastiru Visoki Dečani vrati oduzeto zemljište, da se rasvetle zločini nad Srbima, da se neosnovano optuženi Srbi oslobode iz pritvora, jer su žrtve montiranih postupaka, da se poštuje Briselski sporazum i formira Zajednica srpskih opština.

"Recite Rašiću Kurtiju da to javno obeća građanima, te time pokaže koliko je istinski borac za vladavinu prava", zaključio je Simić.