Simons: Euleks imao za cilj da Kurtija ukloni iz politike

Malkom Simons
Izvor: indeks online

Bivši sudija Euleksa Malkom Simons očekuje poziv kosovske skupštine, da pred poslanicima podnese izveštaj o navodnim nepravilnostima u radu misije Euleksa na Kosovu. U pismu koje će u skupštini Simons pročitati se, između ostalog, navodi da je jedan od ciljeva Euleksa bio da se Aljbin Kurti ukloni iz političkog života, prenosi Reporteri.

U pismu koje će Simons pročitati poslanicima kosovske skupštine se navodi da je Euleks imao za cilj da Aljbina kurtija odstrani iz političkog života.

"Albin Kurti bio je osoba od političkog značaja za međunarodnu zajednicu. Njegovo ime prvi put sam čuo kada sam došao na Kosovo 2008. godine. Jasno se sećam besa unutar Euleksa 2010. godine i odabira veća Euleksovih sudija koji će osuditi Aljbina Kurtija", navodi se u njegovom pismu.

Slučaj je pokrenuo Unmik, a prema bivšem predsedniku sudija Euleksa, ova misija je je bila odlučna da Kurtija ukloni iz političkog života.

"Bio sam prisutan tokom sastanka sa višim rukovodstvom Euleksa i tužilaca kada se raspravljalo o pitanju pokretanja krivičnog postupka protiv Aljbina Kurtija. Vrhovno rukovodstvo Euleksa insistiralo je da slučaj preuzmu Euleksove sudije. Odbio sam jer krivična dela nisu bila u mandatu Euleksa", istakao je Simons.

Prema tvrdnjama Simonsa, misija Euleksa imala je isključivo političku svrhu, a ne sprovođenje pravde, na osnovu čega je, kako tvrdi, stvoren Specijalizovani sud Kosova sa sedištem u Hagu.

"Jedan od načina na koji bi međunarodna zajednica mogla da dobije podršku Srbije bio je uspostavljanje Specijalizovanih veća za Kosovo. Srbija nije imala poverenja u lokalno pravosuđe da će kazniti kosovske Albance koji su navodno krivi za ratne zločine. Specijalni sud Kosova je bio jedini mehanizam za angažovanje sa Srbijom i unapređenje dijaloga Prištine i Beograda", rekao je Simons.

Prema britanskom sudiji Simosu, sve sudije misije Euleksa u kojoj je služio, nakon što su poslušali naredbe za manipulaciju, unapređeni su na visoke položaje širom Evrope.

Simons još uvek čeka poziv Skupštine Kosova da pred poslanicima iznese svoje navode o nepravilnostima u radu misije Euleksa. Ovog juna mandat Euleksa na Kosovu je produžen do 2023. godine, iako sada ima samo savetodavnu funkciju.

Gringo
12. Jul 2021.
A zasto ste vi cutali o ovome ajo ste sve znali niste smeli teka sada pricate kada je Kurti na vlasti.Po kom nalogu i kao vas tera da sada dajete sve te infirmacije.I vi trebate na isgivornost zbig cutanja o svemu sta se desavalo na Kosovo.