Sindikat predlaže obustavu štrajka u prosveti do januara, nastava od 3. oktobra

Rahman Jašaraj
Izvor: Reporteri

Štrajkački savet Ujedinjenog sindikata obrazovanja zatražio je od članstva da obustavi štrajk u prosveti do januara 2023, ističući 3. oktobar kao mogući datum za početak nastave, prenosi Reporteri. 

Sindikat navodi da je izostao istinski socijalni dijalog i da je iskrena molba saveta roditelja da nastavnici budu uz decu i da počne školska godina, kako bi se sprečio uticaj "vladinih eksponenata sa agendom podele na školske kolektive", kao i sumnja sindikata da je štrajk Vladi potreban da zadrži pažnju javnosti na tome. 

Dodaje se da je "ljuta vlast nastavila sa gaženjem nastavnika", nazivajući ih ne samo nepismenima već i da su se prodali neprijateljskim agendama, pa čak i da su oruđa opozicionih partija što je, ocenjuju, patetičan i infantilan pokušaj. 

"Vlada je pokazala da ne daje prioritet razvoju obrazovanja kroz kvalitetan i dostojanstven angažman nastavnika", poručuju iz sindikata.

Kako navodi, analizirajući dosadašnji tok štrajka, sindikat traži mišljenje štrajkačkog članstva, od vrtića do univerziteta, u vezi sa idejom o obustavi štrajka najkasnije do januara 2023. godine i da se štrajkači vrate nastavi od 3. oktobra. 

"Ujedinjeni sindikat obrazovanja će nastaviti sa naporima da vrati dostojanstvo nastavnika kroz socijalni dijalog sa vladom kako bi se ispunili osnovni uslovi", navodi se u poismu i dodaje da se to odnosi na dodatnu podrške zaradama do primene Zakona o zaradama, kao i na izmene Zakona o penzionim šemama.