Skulanevo: Albanac prijavio decu zbog natpisa "CZV", meštanin novčano kažnjen

Natpisi CZV u selu Skulanevo
Izvor: RTV Kim

Nekoliko dečaka iz Skulaneva u opštini Lipljan, kredom je na improvizovanom igralištu ispisivalo "CZV", skraćenicu za njihov omiljeni fudbalski klub Crvenu zvezdu, ali je Albanac, kako tvrde meštani, koji je prolazio tim putem decu opsovao, dok se nešto kasnije vratio u pratnji Kosovske policije kojoj je prijavio srpske mališane da su ispisivali "Z" simbol ruske vojne akcije u Ukrajini, prenosi Radio KiM.

"Ovde smo pisali Crvena Zvezda, skraćenicu 'CZV'. Prolazio je jedan automobil i stao je, čovek nas je pitao – 'Šta pišete to?' , psovao nas je i rekao da će da zove policiju. Došla je policija, pitali su: 'Ko je pisao ovo nek stane na put' ", kaže za RTV Kim jedan od dečaka Petar Slavić i dodaje da se veoma uplašio.

Njegova majka Bogica Slavić kaže da "ovde deca nemaju slobodu".

"Moje dete se bavi sporotom, njegov omiljeni klub je Crvena zvezda, to je napisano na ovom igralištu gde se oni igraju. Ovo je diskriminacija. Nemaju deca pravo na govor, na izražavanje, igru. Moje dete je došlo uplakano kući i uplašeno. Policija je bila, a jedan od policajaca je rekao: 'Eto deca su priznala su kriva' ", kazala je Bogica Slavić.

Kako su ispričali okupljeni meštani Skulaneva, Slobodanu Živiću, inače dedi jednog od dečaka policajci su uručili kaznu pošto je "povisio ton i pitao kako se zove Albanac koji je prijavio decu".

"Jedan čovek je reagovao malo burnije, policija je njega kaznila na licu mesta. Ja sam se javila da prijavim čoveka (Albanca) koji je ovo uradio. On je uznemirio decu i sve nas. Jedan od policijaca je rekao da nema potrebe da se to prijavljuje, da to nije ništa. Deca su mnogo uznemirena, plaše ih ove situacije i njihovog ponašanja", rekla je Gorica Mitrović za RTV Kim.

Leonora Todić, Albanka udata za Srbina iz Skulaneva kritikovala je rad policije.

"Šta ima veze šta su deca pisala na putu. To su samo deca koja treba da žive svoje detinjstvo. Ja sam Albanka i živim ovde, niko me nikada nije dirao. A ovde dolazi ko hoće, prave se frajeri, parkiraju tu na putu. Deca mogu da pišu i Zvezda, Partizan za koga hoće. Nema potrebe da zbog toga dolazi policija. Ljudima pišu 'UĆK' na kućama i svašta drugo pa policija ne reaguje, ljudima polome prozore od kuća, upadnu u prodavnicu i ne reaguju a za ovo što piše Crvena  zvezda oni dolaze", kaže Leonora.

Skulanevo je mešovito selo kod Lipljana u kojem živi oko 40 porodica.