Skup solidarnosti sa narodom Ukrajine, prisustvuju Vjosa Osmani i ambasadori

Skup solidarnosti sa narodom Ukrajine
Izvor: Ekonomia Online

Nevladine organizacije i kosovske institucije organizovale su u Prištini skup solidarnosti sa narodom Ukrajine koji se suočava sa intevrencijom Rusije, prenosi Ekonomija onlajn.

Izvršna direktorka Foruma građanskih inicijativa "FIK" Dajana Beriša za Ekonomiju onlajn rekla je da su na skup pozvali predstavnike kosovskih institucija, ambasade i sve nevladine organizacije.

Na protestu su ambasadori akreditovani na Kosovu, novinari i predstavnici civilnog društva.

Osmani: Putin da odgovara za zločine koje je počinio

Skupu je prisustvovala i predsednica Kosova Vjosa Osmani koja je poručila da je veoma važno da se osudi ruska agresija na Ukrajinu ali i da za zločine odgovaraju diktatori kao što je Vladimir Putin.

"Naravno, ono što narod Ukrajine doživljava u ovim trenucima budi sećanja na teške rane koje je genocidni režim Srbije 90-ih godina zadao svakom građaninu Kosova. Zbog toga smo se pridružili demokratskom svetu ne samo da osudimo rusku agresiju na Ukrajinu, već i da pozovemo na odgovornost za zločine koje je počinio ratni zločinac diktator Putin”, rekla je Osmani.

Dodala je da su kosovske institucije spremile kapacitete za prihvat izbeglica iz Ukrajine.

"Kosovo je pokazalo spremnost da pruži podršku i gostoprimstvo novinarima iz Ukrajine da nastave da se bave novinarstvom i izveštavanjem ovde sa bezbednog mesta, odnosno sa Kosova. Važno je da se naš glas čuje svuda u svetu kao i podrška kako nas tako i naših saveznika", zaključila je Osmani.